Csabagyöngye Kulturális Központ (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Csabagyöngye Kulturális Központ

A Csabagyöngye Kulturális Központ komplex közművelődési és kulturális feladatokat lát el. Az intézmény Békéscsaba belvárosában, a Békés Megyei Könyvtár közvetlen szomszédságában található. A kulturális központ a nevét Stark Adolf világszerte ismert szőlőfajtájáról, a Csabagyöngyéről kapta. Anno itt állt a híres szőlőnemesítő lakóháza, akinek emlékét az épület falára helyezett tábla őrzi.

Tartalomjegyzék

Története

A Csabagyöngye Kulturális Központ jogelődje a Békéscsabai Ifjúsági Ház és Általános Társaskör, közismert nevén „Csabai Ifiház” .

„Csabai Ifiház”

A békéscsabai ifjúsági és úttörőház a Munkácsy Mihály Múzeummal szemben, a Körös-part mellett, a Széchenyi utca és Derkovits sor sarkán álló Stark Adolf-féle lakóház és a Próféta vendéglő helyén épült fel. A tervezési feladatokat Skultéti János budapesti építész látta el. Az építési munkálatok 1968-ban indultak, a kivitelezésért a Békés Megyei Építőipari Vállalat felelt. A Kulich Gyula nevét viselő ifjúsági és úttörőházat 1969. november 22-én kétnapos ünnepség keretében nyitották meg. A négyemeletes épület mellett modern stílusú, hiperbolikus paraboloid színházterem létesült. Az 1980-as éveken felújításon esett át a kultúrcentrum. A Munkácsy Mihály Emlékház 1988-ban került az intézmény irányítása alá.

A rendszerváltást követően a Békéscsabai Ifjúsági Ház és Általános Társaskör néven működött. 2010. január 1-jétől összevonások történtek a város közművelődési rendszerében, a központ működési körébe kerültek a településrészi művelődési házak. A komplexumhoz telephelyként kapcsolódott a Mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház, a Lencsési Közösségi Ház, a Meseház és a Jaminai Közösségi Ház, ezeken kívül 2015-ig gondozta a Tourinform Irodát. 2015-től az intézmény látja el a Munkácsy Mihály Emlékház melletti park, valamint 2016-tól a város legöregebb lakóháza, a Molnárház üzemeltetését.

Agóra projekt

A „kultúra várost épít" elv keretében kiírt Agóra programra tizenkét megyei jogú város adott be pályázatot, ebből nyolc település, köztük Békéscsaba nyert el 1–1,75 milliárd forint közötti összeget. A keretből a belvárosban lévő, 1969-ben épült régi ifjúsági ház helyén, az ötszintes épület teljes átalakításával és kibővítésével, új kulturális központot alakítottak ki. Az 1,75 milliárd forintos központi költségvetési támogatást további 250 millió forint önerővel egészítették ki, így a beruházás összköltsége meghaladta a 2 milliárd forintot.

Az új épület

Az IFIHÁZ bontási munkáit 2010 márciusában, az építkezést pedig májusban kezdték el. Az intézmény a felújítási munkák befejezéséig az Andrássy Úti Társaskörben végezte tevékenységét. Az új létesítmény alapkövét 2011 szeptemberében helyezték el, a bokrétaünnepséget 2012. május 4-én tartották. Lebontották az IFIHÁZ előadótermét, mely Békéscsaba legjellegzetesebb épületei közé tartozott. A meglévő négyemeletes épületet a szerkezetéig visszabontották, s egy egyemeletes épületrésszel bővítették. A kivitelezést a Strabag MML Kft. és Hartmann Kft. konzorciuma végezte. A beruházásnak köszönhetően az épület területe 2520-ról 6000 négyzetméterre bővült.

Békéscsaba egy olyan modern multifunkcionális létesítménnyel gazdagodott, mely alkalmas közösségi, közművelődési és képzési programok, illetve rendezvények befogadására és szervezésére is. Az épületkomplexumban étterem, kávézó és egy 400 négyzetméteres kiállítóterem is helyet kapott. A főépület foglalkoztató és irodaépületi funkciókat lát el. A földszint és az előadóterem helyén létrehozott tér, ahol a hangversenyterem és a multifunkcionális terem található, több, mint ezer fő befogadására alkalmas helyiséggé alakítható át. Az épület előtt stégszerű teraszt hoztak létre.

Az impozáns épület elnevezéséről a város lakossága döntött. A kulturális központ négy helyisége négy híres békéscsabai személy – Pataki László rovásírás-kutató, Gubis Mihály képzőművész, Vágréti János festőművész, Stark Adolf szőlőnemesítő – nevét viseli. Az épület homlokzatán az intézmény jellegzetes motívuma, egy bronz szőlőlevél látható (Prisztavok Tibor alkotása).

A Csabagyöngye Kulturális Központ 2013. január 22-én, a magyar kultúra napján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Szolgáltatások

A kulturális központ kínálatát nyári táborok, tematikus sorozatok, könnyűzenei koncertek, ismeretterjesztő előadások és időszaki művészeti kiállítások is színesítik.

Megnyitáskor az épületben kaptak helyet:

Lásd még

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök