Csabagyöngye szőlő

A BékésWiki wikiből

Csabagyöngye szőlő

A Csabagyöngye szőlő Békéscsabáról, Stark Adolf kereskedő Széchenyi utcai kertjéből indult világkörüli útjára. Stark abban az időben kezdte szőlészeti munkásságát, amikor szokássá vált a szőlő nemesítése, a magoncok nevelése. Kísérletei során az elvetett magokból nemesítette ki a különböző fajtákat.

Tartalomjegyzék

Története

A Csabagyöngye szőlő a német Bronnerstraube és a Muscat ottonel fajtákból származtatott. Stark Adolf Mathiász Jánostól szerezte a magokat.

A Csabagyöngye a legkorábban érő muskotályos fajta. A világon sehol sem tudtak korábban termő csemegeszőlőt előállítani. Első leírását 1900-ban a gyulai Domokos János közölte a Borászati Lapokban. Vesszője 1901-től volt kapható.

Napjainkban a világ valamennyi szőlőtermesztő területén termesztik. Még japán szőlőtermesztők körében is nagy népszerűségnek örvend. Újabb fajták előállítására is fölhasználták, például a Szőlőskertek királynőjéhez.

A Kertészeti Egyetem Kertészeti Főiskolai Karának bemutató gazdaságában, Kisfáiban fólia sátrat állítottak a Csabagyöngye szőlő fölé. A védett vesszők korábban kezdtek el hajtani, mint a szabadban levők. A fólia alatti vesszőkön borsó nagyságú szemek teremtek, míg a szabadban levők még csak akkor kezdtek el virágozni. Így sokkal korábban szedhették a szőlőt. A Csabagyöngye szőlőfajtát Magyarországon elsősorban a Balaton környékén és a Mátra vidéken termesztik. A belőle készült primőr borok megőrzik a szőlő frissességét, gyümölcsösségét. Erjedést követően azonnal palackba zárják így szeptember elejére az üzletekbe kerülhet.

Csabagyöngye szőlőültetvény a Kenderföldeken
Békéscsabán 2011-ben a Kenderföldek és a Csaba-tó közötti két hektáron Csabagyöngye szőlőültetvényt létesítettek. A város célja a csemegeszőlő értékeinek és a borkultúra hagyományainak megőrzése volt. A termés egy részéből békéscsabai tájbor és szőlőpálinka készül. A július közepén érő csemegeszőlőből iskolákba és közintézményekbe is kerül.

Jellemzői

A Csabagyöngye szőlő korai érésű, közepesen termő csemegeszőlő, borkészítésre is alkalmas. Fürtjei gömbölyűek, vállasak és lazák. Bogyója sárgászöld, alig hamvas, vékony héjú. Húsa ropogós, lédús muskotály ízű és zamatú. Március–április, illetve október–november hónapokban ültethető. Jó fagytűrő, a szárazságot is elviseli. Rövid tenyészidejének köszönhetően igen korán érik, már július közepétől szedhető.

Helyes metszéssel irányítható a növény fejlődése, terméshozama. A metszést február hónapban kezdik. Permetezése április végétől kéthetente, esős időben hetente, felszívódó vegyszerekkel történik.

Emlékezete

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök