Munkácsy Mihály Emlékház (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Munkácsy Emlékház

A klasszicista stílusú, egykori Steiner–Omaszta-kúriában működő Munkácsy Mihály Emlékház Békéscsabán, a Gyulai út 5. szám alatt található. A műemlék épülethez tartozó istálló napjainkban is látható.

Megközelíthető gyalog (a Szent István tértől körülbelül 10 perc séta), illetve autóbusszal is.

Tartalomjegyzék

Története

A békéscsabai Steiner–Omaszta-kúria – ma Munkácsy Mihály Emlékház, 1951 (LTK/VÁTI/MV/9/06) – Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Fotótár, VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet)
Az emlékház falán felavatott emléktábla

A saját korában Békéscsaba legszebbjeként számon tartott klasszicista kúria 1843 és 1850 között épült, építtetője a település egyik legvagyonosabb embere, az Apponyi család uradalmi tiszttartója, Steiner Jakab volt. A kúria köré angolparkot telepítettek.

Steiner Jakab Munkácsy Mihály anyai nagynénjével, Reök Karolinával házasodott össze. Miután a szülei elhunytak, Munkácsy Mihály Reök Istvánhoz, húga, Gizella Steinerékhez került. Munkácsy Mihály sok időt töltött a Steiner családnál, visszaemlékezésében „nagyon csinos házként” említi meg a kúrát. Életének talán legszebb emlékei kötötték ehhez a házhoz.

1852. december 6-án az épület falai között tartózkodott a fiatal Munkácsy, amikor betyártámadás érte a kúriát. 1853 januárjában elhunyt a fosztogatás során bántalmazott Steiner Jakabné Reök Karolina, az özvegyen maradt Steiner eladta a házát, majd elköltözött Csabáról. A kúriát 1854-től a 20. század közepéig rozváczi Omaszta József és neje, később gyermekeik lakták. Omaszta Ilona az evangélikus egyházra hagyta a család bútorait, képeit.

Az államosításokat követően tejbegyűjtő működött a kibővített épületben. Később az ingatlan pártháznak és lakásoknak adott otthont. A kúriától leválasztott angolparkban pedagóguslakásokat létesítettek.

A rendszerváltás után, 1989-ben döntést hoztak az épület teljes helyreállításáról, melyet Sisa Béla, a Műemlékvédelmi Hivatal szakértője vezetett. A kiállítóhely 21 Munkácsy képet – kész műveket, tanulmányokat és vázlatokat – kapott a Nemzeti Galériától. A Munkácsy Mihály Emlékház ünnepélyes megnyitására a festőművész születésének 150. évfordulóján, 1994. május 18-án került sor Göncz Árpád köztársasági elnök részvételével. Az emlékház 2002-ben első alkalommal adott otthont a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozójának, a Békéscsabán évente megrendezésre kerülő műemléki rendezvénynek. 2004-ben befejeződött a Munkácsy Emlékház épületének külső felújítása.

A Munkácsy Negyed kialakítása keretében megújult az emlékház és az Omaszta park, berendeztek egy új állandó kiállítást, továbbá az épületben helyet kapott a Munkácsy Cukrászda.

Munkácsy Mihály vendégeskedésének emléktábla állít emléket az emlékház falán.

Az épület

A földszintes kúriaépület teljesen körbejárható, helységei egybe nyílnak. Az előcsarnokot Pásztor János szobrászművész Munkácsy mellszobra díszíti. Négy teremben Munkácsy négy művészeti korszakának képeit állították ki időrendi sorrendben. A kiállított művek megtekintésével a látogató ízelítőt kap a festőművész ifjúkori, kiforrott párizsi és colpach-i, valamint az érett alkotói korszakából.

A Zöld szalonban Haan Antal, a Vörös szalonban Veres Gusztáv Omasztákról készült festményeit helyezték el. Az emlékház minden helyiségére a finom úri elegancia jellemző. A falakat eredetileg selyemtapéta, a mennyezetet freskók díszítették.

A berendezések között megtalálhatók az evangélikus egyház által megőrzött egykori Omaszta-kúriából származó eredeti bútorok, melyek restaurálásában a Munkácsy Mihály Múzeum, a Nemzeti Galéria, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai is részt vettek. A múzeumi fogadóban az Omaszták tükrös szekrénye, a Zöld szalonban késő biedermeier bútoraik, a 4. Munkácsy teremben pedig szecessziós ülőgarnitúrájuk tanúskodik a kor (közép)nemesi szokásairól és ízlésvilágáról. A Munkácsy első korszakának emléket állító teremben megtalálható egy 1850-ben gyártott utazóláda, ami az Omaszta-hagyaték legrégebbi darabja.

Lásd még

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök