Kezdőlap

A BékésWiki wikiből

Üdvözlünk a BékésWikiben!
A Békés megyei online helyismereti enciklopédiában


"Őrizzük, tehát gyűjtsük össze emlékeinket, ne hogy véglen elvesszenek, s ez által is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, kétesebb a jövő." (Ipolyi Arnold)


ÉVFORDULÓK 2022-BEN

 • 115 éve felépült a Magyar Királyi Selyemfonoda csabai üzeme.
 • 120 éve lett Békéscsaba díszpolgára Wlassics Gyula báró, vallás- és közoktatásügyi miniszter és Zsilinszky Mihály, a város szülötte és országgyűlési képviselője, vallás- és közoktatásügyi minisztériumi államtitkár.
 • 140 éve, 1882-ben hozták létre a 101-es császári és királyi gyalogezredet.
 • 140 éve, 1882-ben Kner Izidor megalapította a Kner Nyomdát.
 • 150 éve, 1872-ben nyílt meg Békéscsabán a 2. számú vasúti posta.
 • 180 éve alakult a Csabai Casino (olvasó egyesület).
 • 185 éve született Áchim János ipartestületi jegyző.
 • 185 éve, 1837-ben megépült a zsindelytetős, késő barokk stílusú csabai román ortodox templom.
 • 210 éve nyílt meg Csaba első patikája, az Aranysas, mely 1831-ig működött.
 • 250 éve kezdődött az Körös-csatorna Veszely hídtól Sikonyig tartó szakaszának kiásása. A munkálatok 1777-ben (245 éve) fejeződtek be.
 • 250 éve, 1772-ben épült fel a geszti Tisza kastély.
 • 305 éve, 1717-ben Duna János, Valent és Szekerka felvidéki szlovákok letelepedtek Csabán, az evangélikusok 1717-ben felépítették első imaházukat.
 • 690 éve, 1332-ben írott emlékek említik először Csabát, Pál nevű papja ekkor 6 garast fizetett pápai tized fejében.


2022. április 1. – június 30.

 • Április 3. – 70 éve hunyt el Rell Lajos tanár, gimnáziumi igazgató, néprajzkutató.
 • Április 5. – 95 éve hunyt el Áchim László malomtulajdonos, bíró.
 • Április 12. – 15 éve hunyt el Papp János főiskolai tanár.
 • Április 13. – 150 éve tették le a békéscsabai Városháza alapkövét.
 • Április 13. – 195 éve született Hollósy Kornélia operaénekesnő.
 • Április 14. – 100 éve született Lipták Pál (†2007) könyvtáros, festőművész.
 • Április 18. – 85 éve született Gécs Béla nyomdász, tipográfus.
 • Április 18. – 280 éve hunyt el Harruckern János György élelmezési biztos, földbirtokos.
 • Április 20. – 105 éve hunyt el Wagner József építész, építővállalkozó, téglagyáros.
 • Április 20. – 280 éve született Tessedik Sámuel evangélikus lelkész, pedagógus, pedagógiai és gazdasági szakíró.
 • Április 21. – 155 éve született Pándy István ügyvéd.
 • Május 1. – 195 éve született Molitorisz János 1848-as honvédtiszt.
 • Május 2. – 450 éve hunyt el Szegedi Kis István református teológus, a kálvini reformáció egyik első teoretikusa.
LEGÚJABB SZÓCIKKEINK


LEGÚJABB KATEGÓRIÁINK


Összes kategória megjelenítése betűrend szerint >>
1848–49 EMLÉKEZETE

caption

Március 15-e az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, melynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. Ez a nap a kivívott szabadság megőrzésének, valamint az elvesztett szabadság visszaszerzésének jelképévé vált. 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit: a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. [1]

Az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó Békés megyei vonatkozású szócikkekről az alábbi oldalon tájékozódhatnak.
BÉKÉSCSABAI SZÁZAK

caption

Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán a Békés Megyei Könyvtár szeretne megemlékezni a város híres személyeiről. Békéscsabai Százak életét kívánjuk összefoglalni egy-egy szócikkben.

Kérjük mindazokat, akik információval, adattal, történettel, fotóval, dokumentummal (születési anyakönyvi kivonat, oklevél, bizonyítvány…) vagy egyéb forrással rendelkeznek valamelyik személyről, azt jelezzék a bmk@bmk.hu e-mail címen, személyesen az emeleti olvasóteremben vagy a könyvtár Facebook-oldalán.

Önkéntes szócikkírókat is szívesen fogadunk, akik a felsorolt módok valamelyikén jelezhetik szócikkírási szándékukat. A szócikkírásról bővebb információ ezen a linken olvasható, illetve kérésre személyes tájékoztatást is adunk.

A lista nem teljes, ezért szívesen fogadunk javaslatokat is a Békéscsabai Százak közé.

A Békéscsabai Százak listából a mai napig elkészült szócikkek jegyzéke >>
LÁJKOLJA A BÉKÉSWIKIT A FACEBOOK-ON!


Békés megyei? Érdekli a helyismeret, helytörténet?

Ossza meg velünk és látogatóinkkal ismereteit!

Szerkesszük együtt a BékésWikit, a Békés megyei online helyismereti enciklopédiát!


A Békés megyei online helyismereti enciklopédia első szócikkeit a BékésWiki online helyismereti vetélkedő résztvevői hozták létre. A BékésWiki szerkesztése 2011. június 11-től önkéntes alapon, közösségi tevékenység keretében történik. Az általános wiki szerkesztési elvek és szabályok szem előtt tartása mellett, regisztrációt követően bárki létrehozhat szócikkeket, illetve szerkesztheti, módosíthatja a meglévőket. A wikik szerkesztésében kevésbé jártas, vagy a teljesen járatlan felhasználók részére a szócikk szerkesztése lapon nyújtunk segítséget.
Szerkesztői jogosultság (regisztráció) igénylése >>


A szócikkek száma és kidolgozottságuk foka a szerkesztők és az őket támogatók számának és aktivitásának növekedésével arányosan gyarapszik. Kérjük, amennyiben hibás információt, pontatlan adatot talál, vagy úgy gondolja, hogy bizonyos leírás kiegészítésre szorul, jelezze nekünk a Facebookon, a bmk@bmk.hu címre küldött üzenettel, vagy az alábbi űrlap kitöltésével. Ezeken a felületeken a tájékoztatást nyújtunk a szócikkírással kapcsolatosan is. Segítségüket ezúton köszönjük!
NYILATKOZAT

A BékésWiki online helyismereti enciklopédián megjelenő tartalmak nem a Békés Megyei Könyvtár álláspontját és véleményét jelenítik meg. Szócikkíróink nézőpontja semmilyen esetben sem jelenik meg oldalunkon.

Az általunk publikált szócikkek korábban megjelent folyóiratcikkek, könyvek, kötetek, lexikonok és enciklopédiák adatain, információin, tényein alapulnak. A forrásként használt dokumentumok feltüntetésén kívül nem tudjuk garantálni egyetlen szócikk pontosságát és helyességét sem. Törekszünk a rendelkezésünkre álló leghitelesebb és legpontosabb források felhasználására.

Az oldalunkon közzétett szócikkek szaklektorálására nincs lehetőségünk, így nem tudjuk biztosítani a tartalom hitelességét. A BékésWiki folyamatos ellenőrzését nem tudjuk garantálni. Lehetőségeinkhez mérten törekszünk a nyelvi helyességre és a tartalmi pontosságra.

A BékésWiki nem vonható felelősségre semmilyen benne található információ által okozott kárért. Önkéntes alapon bővítjük azzal a céllal, hogy nyílt helytörténeti, információs adatbázist tegyünk bárki számára hozzáférhetővé. Nyilatkozatunk egyoldalú és tájékoztató jellegű.Nfu megujul logo.jpg
A BékésWiki webes felületének létrehozása és a BékésWiki online helyismereti vetélkedő a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0001 “Békés Tudásdepó-Expressz” pályázat pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök