Helyőrségi Klub (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Az egykori egyesületi székház 2018-ban
Az egyesület háza a képeslap bal szélén (1915)
Az épület belső tere
Emléktábla az épület falán

A Helyőrségi Klub (korábbi nevén Fegyveres Erők Klubja – FEK) szecessziós épülete egykor a Békésmegyei Gazdasági Egyesület székházaként funkcionált. A Szabadság tér 6. szám alatt található épület helyi védelem alatt áll.

Tartalomjegyzék

Története

A Békésvármegyei Gazdasági Egyesület háza rossz állapotúvá vált, ezért 1905-ben megvásárolta a főtéren található Zsilinszky Mihály-féle házat. Ebben az épületben kezdte meg működését 1895-ben az Aradi Ipar- és Népbank csabai fióküzlete. Az egyesület az új épület megvásárlását követően Békéscsaba községnek felajánlotta megvételre a Csetneki-féle házat.

Beliczey Géza, a gazdasági egyesület elnöke 1908-ban javaslatot tett a székház átalakítására. Az emeletbővítésről 1910 februárjában született döntés. 1910 márciusában versenytárgyalást hirdettek az egyesületi székház visszabontására, átalakítására, és bővítésére. A házbővítés föld- és kőművesmunkáit Bányai András és Lipták János vállalkozók, műkőmunkáit Walla József, bádogosmunkáit Viski Dezső, asztalosmunkáit Dubravcsik és társa végezték. Az épület átalakításának megtervezéséért, a költségvetés elkészítéséért, valamint a munkálatok művezetéséért Wagner József felelt. A székház ünnepélyes átadására 1910. december 21-én, a Békésvármegyei Gazdasági Egyesület közgyűlésén került sor.

A Csabai Kaszinó 1910 decemberében költözött a székház díszes, új bútorzatú emeleti részébe. Az emeleten kapott helyet a kaszinó, valamint a gazdasági egyesület ülésterme. 1910. december 1-től a Békésmegyei Általános Takarékpénztár Részvénytársaság bérelte a földszint egyik felét. A földszinten bolthelyiségeket és gazdasági gépraktárt alakítottak ki. Az udvari szárnyban az egyesület termeit helyezték el. Még ez év decemberében vált épület a Kereskedelmi Csarnok új otthonává. 1923-ban a Békésmegyei Kereskedelmi Bank Részvénytársaságot, 1938-ban pedig az „EKE" Magyar Gazdák Állat- és Terményértékesítő Szövetkezete békéscsabai kirendeltségét helyezték el a gazdasági egyesület székházában.

A kaszinó termeit 1929-ben Bohnert József irányítása mellett átalakították.

1962-ben költözött az épületbe a Helyőrségi Klub. A klub Mokos József festőművész vezetésével képzőművészeti kört működtetett, melynek tagja volt többek között Schéner Mihály, Gaburek Károly, Molnár Antal és Vágréti János. Az épületben kulturális rendezvényeket, képzőművészeti kiállításokat szerveztek. 1962 után átalakításokon esett át az épület, melyek főként a belső tereket, a konyhát, a folyosót és a padlásteret érintették.

1997-ben a Csaba Honvéd Kulturális Egyesület kapta meg a Szabadság téri létesítményt. Az egyesület szakköröket, klubfoglalkozásokat szervez. Napjainkban az épületben működik a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a FEK Étterem és Söröző.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök