Bányai András (1873−?)

A BékésWiki wikiből

építőmester, építési vállalkozó

Tartalomjegyzék

Élete

Bányai András

1873. november 21-én Betyár András néven született Békéscsabán. Édesapja Bányai (Betyár) György, édesanyja Laczo Katalin. Vezetéknevüket 1896-ban belügyminiszteri engedéllyel Bányaira változtatták.

Tanulmányait szülővárosában, Budapesten és külföldön végezte. Budapesten megszerezte építőipari mestervizsgáját, majd Csabán létesített építési és tervezési irodát.

Munkássága

Vállalkozásában épült többek között a békéscsabai katolikus templom, a selyemgombolyító gyár (Merkúr), az Andrássy út és az Irányi utca sarkán található Kocziszky-palota, a MÁV-palota, a Vasúti (Kakas) szálloda és számos lakóház. Magyarország különböző városaiban iskolákat, egyházi épületeket, templomokat és paplakokat épített, és több település csatornázása is a nevéhez fűződik.

Bányai András tervei alapján építette fel Lipták János építőmester 1929 őszén a kisgazdaszékházat. A Luther utcai patinás épület két évtizeden át volt a csabai kisgazda-társadalom székháza, az Irányi utca felőli földszinten városszerte ismert jó hírű vendéglő működött. Az épület 19501968 között a Balassi Kultúrotthon székhelye volt. 1968 óta jogutódként a Megyei Művelődési Központ szolgálta sokrétűen Békéscsaba és a megye kultúráját, jelenleg Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza néven működik.

Választott tagja volt a Békés vármegyei törvényhatósági bizottságnak és a városi képviselő-testületnek. A Városfejlesztési Rt. elnöke, valamint a békéscsabai evangélikus egyház presbitere, a Rudolf Reálgimnázium kormányzóbizottsági tagja és több társadalmi és kulturális egyesület tagja.

Bányai Andrást 1938 februárjában említi utoljára a Békés megyei sajtó, amikor díszelnöki minőségében részt vett az Erzsébethelyi Iparos Olvasókör ülésén.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök