Molnár Antal (1941‒2019)

A BékésWiki wikiből

festőművész

Tartalomjegyzék

Élete

Molnár Antal
Sírja a Ligeti temetőben

Molnár Antal 1941. június 23-án született Gyulán, tízgyerekes családban.

Kisgyermekkora óta Békéscsabán élt, legidősebb fiúként pékmester édesapja korán munkára fogta, ezért iskoláit késve végezte. Asztalosnak tanult, közben a Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett le.

A gimnázium után műbútorasztalosként helyezkedett el. A katonaságnál polgári szolgálatot teljesített, grafikusként és dekoratőrként dolgozott a békéscsabai Fegyveres Erők Klubjában (FEK). A képzőművészet alapjait Mokos József híres békéscsabai rajzpedagógus szakkörében tanulta meg. 19651969 között az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán tanult, rajztanári diplomát szerzett, mesterei Blaskó János és Nagy Ernő voltak. 1977-ben tanulmányúton járt Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

Molnár Antal 2019. december 30-án, hosszan tartó betegség után, 78 éves korában hunyt el. 2020. január 10-én a békéscsabai Ligeti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Művészete

Molnár Antal elsősorban tájképfestőként ismert, de számos portrét is festett. Az Alföld szeretete, Békéscsaba tájképi környezete, a Körösök vidékének szépsége és az itt élő emberek adták az inspirációt lírai művek alkotásához. Festett olajjal és akvarellel, de grafikai munkákat is készített. Műveiben a harmóniát kereste, portréi, tájképei hallgatag, visszafogott világot sejtetnek. Stílusa inkább szelíd és szolid, mint érdes és kirívó. Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész egyenletesnek, töretlen ívűnek tartotta Molnár Antal művészi tevékenységét. Szerinte nála jobban senki nem tudja megfesteni a békéscsabai akácfákat.

1976-tól tagja volt a Békéstáji Művészeti Társaságnak és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1979-ben a 900 éves Mezőtúr emlékplakettjével tüntették ki. Rendszeresen részt vett az 1976-től 1989-ig Békéscsabán évente megrendezett Országos Grafikai Művésztelep munkájában. Műveit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba önkormányzata és számos magángyűjtő őrzi.

Válogatott kiállításai

Önálló

Csoportos

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök