Hotel Fiume (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2022. február 12., 14:20-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A Hotel Fiume épülete 1868 óta Békéscsaba központjában a Szent István tér és az Andrássy út sarkán áll. A saját parkolóval rendelkező szálloda és étterem főbejárata a Szent István térre nyílik. Műemlék jellegű épület.

Tartalomjegyzék

Története

Fiume Szálloda (1915)
Hotel Fiume (2022)

Békéscsaba egyetlen – Ralkó Sándor vendéglős által vezetett – vendégfogadója az 1800-as években az Andrássy út és a Szent István tér sarkán állott. 1868-ban Sztraka Ernő főmérnök terve szerint a régi községi vendéglő helyén a közbirtokosság 123 000 pengő költséggel felépíttette az egyemeletes, neoklasszicista stílusú vendégfogadót, amit az akkortájt épülő Alföld–Fiumei vasútvonalról neveztek el. A Fiume Szálloda nevet 1933-ig viselte. A vendéglő Andrássy úti vonalán, a mai színház helyén volt a "szála", ahol táncmulatságokat és színielőadásokat tartottak a színház felépítéséig. (A "szála" elnevezés a szlovák "sála" szóból ered, magyar jelentése: terem.)

1894-ben Ádám (Áchim) Gusztáv főmérnök áttervezte a földszintet és a homlokzatot. Az átépítést Wagner József építési vállalkozó végezte. 1906-ban új jégveremmel és gazdasági épületekkel bővült a szálloda. Wagner József tervei alapján 1909-ben az udvar felé facement fedelű földszintes éttermet építettek 18x10 méteres területen, aszfaltba rakott parkettával. Később a kávéházat Tevan Rezső építész tervei alapján átalakíttatták.

1890. október 6-án a 13 vértanú aradi emlékművének avatásáról visszatérve utolsó békéscsabai látogatása alkalmával, ebben az épületben szállt meg Munkácsy Mihály világhírű festőművész. Ennek emlékét a szálloda falán mészkőtábla őrzi.

1933 őszén a városi képviselő-testület határozata értelmében az épületet a jelentkező bérlők között szétosztották. A Krayer E. és társa cég a saroképületben festéküzletet, az Andrássy út felőli részen Rosenbaum Soma műszaki üzletet, a Stühmer Rt. pedig édességboltot üzemeltetett. A szálloda bejárata mellett söntést alakítottak ki. Az alaposan lepusztult, kormos Fiume Kávéházat kettéosztották és felújították. Üvegfalat húztak a kávéházi rész és a vendéglő közé. Az átalakított helyiségek teljesen új berendezést kaptak. A város a munkálatok irányításával Bankó András főmérnököt és Áchim Mihály mérnököt bízta meg. A kávéházat és az éttermet Raisz Gyula bérelte ki. A szálló épületének átalakítását 1934 tavaszán fejezték be, ekkor került fel az épületre a Csaba Szálloda felirat. A város leglátogatottabb szórakozóhelyeként ismert vendéglátóegység hat évtizeden át viselte ezt a nevet.

1988 őszén egy újabb felújítás és bővítés vette kezdetét. A felújított szállodába 39 kétágyas, fürdőszobás szobát, egy éttermet (a télikertben), egy gyorsétkeztető büfét, egy olasz fagylaltozót és egy serfőzdét terveztek. A vendéglátóipari komplexum befejezésére létrehoztak egy korlátolt felelősségű társaságot. A társaság alapító tagjai: a Békéscsabai Állami Gazdaság, a Sweding Hotel’s Ltd. és dr. Larsen Nagy Ottó svéd üzletember. A felújított épület visszakapta korábbi nevét. A Fiume Szállót 1990. december 31-én, szilveszterkor avatták fel. Az épület földszintjén kapott helyet a gyorsétkeztető, a sarki részen pedig az olasz fagylaltozó. A régi étterem helyére a szállodai recepció került. A csempeszalon, valamint a sport- és ruházati üzlet az eredeti helyén maradt. A szállót 1992-től 1994-ig Fásy Ádám, 1994-től 2004-ig Andó Tamás vezette. 1996-ban megszüntették a cukrászda és a serfőzde részleget. 1997 novemberében a sarki épületrészbe a McDonald's gyorsétkező költözött.

2004 májusától Vozár Márton vette át a vendéglátó komplexum vezetését.

Képgaléria

Lásd még

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök