Szent István tér (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Szent István tér Békéscsaba főtere. A téren futottak össze a várost átszelő főbb útvonalak. Innen indul a város főutcája, az Andrássy út.

A tér a kezdetektől fogva központi szerepet töltött be a város életében. A csabai "korzó" a Justh Gyula utcától a tér érintésével az Irányi utcáig, vasárnap a katolikus templomtól a régi postáig húzódott. Hajdanán ezen a téren volt az "emberpiac" is, amelyet később a Hunyadi térre helyeztek át. Az 1950-es évekig a szomszédos terekkel és utcákkal együtt itt tartották a piacokat és vásárokat. A téren haladt át az Alföldi Első Gazdasági Vasút Békéscsaba-Békés szárnyvonalának belvárosi szakasza, melynek személyforgalma 1903. augusztus 8-án indult el, majd 1960 október elsején szűnt meg.

A tér épületeiben zömében közigazgatási, pénzügyi és kereskedelmi funkciók kaptak helyet. Itt épült fel a régi és a jelenlegi Városháza, a Postapalota, a város legismertebb szállodája a Hotel Fiume (Békéscsaba), valamint a római katolikus templom is. A tér központi szerepe a Csaba Center felépítését követően csökkent.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-ben meghozott döntése alapján Békéscsaba belvárosának 1,9 milliárd forint összegű rehabilitációjához 1,1 milliárd forint támogatást kapott az Európai Uniótól. A Szent István tér 2013-ban befejezett átépítése is ennek a projektnek, támogatásnak köszönhetően valósult meg. A tér a revitalizáció során új burkolatot kapott, kicserélték a közvilágítást, az Andrássy út felőli részen szökőkút, a katolikus templom előtti részen rózsakút és harangjáték épült, továbbá felújították a tér épületeinek nagy részét is. A rendezvények megrendezésére is alkalmassá tett Szent István teret 2013. június 7-én ünnepélyes keretek között adták át a város lakosságának.

Tartalomjegyzék

A tér korábbi elnevezései

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök