Városháza (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A békéscsabai Városháza épülete a belvárosban, a Szent István téren áll.

Tartalomjegyzék

A Városháza története és kulturális jelentősége

Városháza

Egyes források szerint a mai városháza helyén 1785-ben épült fel a nádfedeles községháza. Az épület helyén 1828-ban már az igényesebb kivitelezésű földszintes városháza állt, mely hamarosan szűknek bizonyult, ezért 1853-ban vele szemben felépítették az új városházát.

A mai Városháza épületét Sztraka Ernő, békéscsabai főépítész tervezte. Az építkezést 1872 nyarának végén kezdték el. A romantikus stílusú már-már eklektikába hajló, eredetileg U alakú épület homlokzata a neves építész, Ybl Miklós munkáinak egyike.

A városháza épületét 1927-ben Bankó András városi főmérnök tervei alapján két keresztépülettel bővítették ki.

Hátsó udvara kulturális rendezvényeknek ad otthont. Az egyik legjelentősebb rendezvénysorozat a minden évben megrendezésre kerülő Városházi Esték. A hátsó udvar egykor istállók, autók és a tűzoltóság helye volt.

A parkosított belső térnek különleges hangulatot ad a falak árkádos kiképzése, a kellemes illatot ontó virágok és eperfák dús zöldje, valamint a kert egységébe szervesen beleolvadó szobrok is, melyek Kiss Nagy András szobrászművész alkotásai.

Az épület bejáratánál a szószék formájú emlékmű a település első írásos említésének az 1332-1337. évi pápai tizedjegyzéknek állít emléket. Az emlékmű Prisztavok Tibor békéscsabai képzőművész alkotása.

A díszterem

A díszterem falait 16 festmény díszíti. A festmények helyét meghatározó díszítő boltíveket már az eredeti épülettel együtt kialakították. A képek elkészítésére Békéscsaba Városi Tanácsa pályázatot hirdetett. A megbízást Tóth Ernő festőművész kapta. A festmények az 1980-as évek elején készültek el. A belsőépítészeti terveket Szabadosné Szászfalvi Ilona készítette.

Emléktáblák a városházán

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök