Hirsch Gábor (1929–2020)

A BékésWiki wikiből

kutatómérnök, holokauszttúlélő

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Hirsch Gábor
Hirsch Gábor előadása a Békés Megyei Könyvtárban

Hirsch Gábor 1929. december 9-én született Békéscsabán. Családja a békéscsabai neológ zsidó hitközséghez tartozott. Édesapjának, az orosházi születésű Hirsch Jánosnak villamossági, rádió- és kerékpárszaküzlete volt az Andrássy úton, amelyhez javítóműhely és szerelőüzem is tartozott. Édesanyja, Kohut Ella (1896. április 2.1944. december 18.) a Fejér megyei Cecéhez tartozó Gyulamajor pusztán született.

Édesanyja nagy hangsúlyt fektetett egyetlen gyermeke képzésére, Hirsch Gábor már négyesztendős korában német nyelvű óvodába járt. Az általános iskola első négy osztályát a felekezeti neológ zsidó elemiben végezte. Tízesztendős korában szülei beíratták a Rudolf Gimnáziumba.

Békéscsaba–Auschwitz-Birkenau

Hirsch Gábor édesapja 1942-ben Gyomára vonult be munkaszolgálatra. Magyarország német megszállása után a zsidóellenes intézkedések felerősödtek. 1944. április 5-től egy fajvédelmi törvényen alapuló kormányrendelet értelmében minden 6 év feletti zsidónak sárga csillagot kellett viselnie. Megkezdődött a zsidó személyek összeírása, a Hirsch család a neológ hitközség 1944. április 13-án kelt listájában a 217. sorszám alatt szerepelt. Az összeírások több hibát is tartalmaztak, többek között Hirsch Gábor édesanyjának keresztnevét és a család lakcímét is elírták. A zsidó házak kialakításakor az 1943-ban felépült Hirsch házat is zsidó háznak jelölték ki. A Hirsch házban 14 személyt szállásoltak el. Hirsch Gábort június 16-án édesanyjával és a többi csabai zsidóval együtt a dohánybeváltóba (szárítóba) vitték, majd a második transzporttal 1944. június 26-án az auschwitz-birkenaui munkatáborba deportálták. A megérkezést követően az elhurcoltak szelekción estek át. Hirsch Gábor munkaképes fiatalként a BIIe (cigány tábor) 11-es blokkjába került.

1944. szeptember 25-én a birkenaui BIII Mexikó táborban egy munkatranszportot állítottak össze. 4 501 nőt, köztük 12 békéscsabait Stutthofba vittek, köztük Hirsch Gábor édesanyját is, aki 1944. december 18-án a stutthofi táborban halt meg. Hirsch Gábor az auschwitzi tábor felszabadítását követően Kattowitz, Czernowitz, majd Sluzk táborait is megjárva jutott haza.

A soá után

Hazatérése után – a munkaszolgálatból visszatért – édesapja magántanulóként gimnáziumba íratta. A hetedik osztályt már a budapesti zsidó gimnáziumban folytatta. 1947-től a szegedi Kálvária téri Villamosipari Technikumban tanult. Amikor beadta jelentkezését az újonnan alakult Műszaki Tanárképző Főiskola villamosipari tagozatára, már az Elektronikus Mérőműszerek Gyárában dolgozott technikusként. A főiskola elvégzése utána a Budapesti Műszaki Egyetem esti tagozatán folytatta tanulmányait. Nappal az Orion Rádió Gyárban dolgozott.

1956 őszén elhagyta az országot. Pár napos ausztriai tartózkodás után az egyik transzporttal egy svájci karanténtáborba ment. Innen – a tanulmányaikat folytatni szándékozó diákokkal együtt – egy diáktáborba vitték. Felvételt nyert az Eidgenössische Technische Hochschule-éba. 1958-ban lediplomázott, majd 5 éven át tudományos munkatársként dolgozott az egyetemen. 1963-ban egy amerikai konszern svájci kutatólaboratóriumában vállalt állást.

1968-ban megnősült. Házasságából két fiúgyermek született (Mathias és Michael).

1994-ben Klein Ottóval létrehozta a Holokauszttúlélők Svájci Közösségi Pontját (Kontaktstelle für Überlebende des Holocaust).

1995-ös nyugdíjazását követően kezdte el alaposabban kutatni a múltját, a békéscsabai holokauszt történéseit. Kutatási eredményeit két német és egy magyar nyelvű kiadványban foglalta össze. Személyes érintettsége ellenére írásai meglehetősen tárgyilagosak, tényszerűek, levéltári és egyéb hivatalos dokumentumokon alapszanak. A csabai holokausztról összeállított tablóit a békéscsabai zsinagóga emlékszobájában helyezték el.

Hirsch Gábor 2020. augusztus 25-én hunyt el Zürichben.

A békéscsabai holokausztról szóló művei, dokumentumai

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök