Zsinagóga (Békéscsaba, Széchenyi liget)

A BékésWiki wikiből

A 2004-ben épült zsinagóga a békéscsabai Széchenyi liget területén, az Izraelita (neológ) temető mellett található.

Tartalomjegyzék

Története

A zsinagóga épülete
Az imaterem

A második világháború után a neológ és az ortodox zsidó közösség száma – a deportálások és az elvándorlás következtében – jelentősen megfogyatkozott Békéscsabán. Az elhurcolt békéscsabai zsidók 90%-a életét vesztette. 1950-ben egyesült a békéscsabai neológ és az ortodox hitközség. 1950-ben államosították a neológ zsinagógát, 1971-ben pedig eladták az ortodox templomot a Békés Szövetkezetnek.

Istentiszteleteket a Knézich utca 10. szám alatti imaházban tartottak. Ezt az ingatlant az 1990-es években városfejlesztési céllal megvásárolta az önkormányzat. A békéscsabai izraeliták új zsinagógát építtettek a Kórház utcai stadion mögött, az Izraelita (neológ) temető mellett, a tulajdonukban levő telken. Az építkezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatta. 2004-ben Békéscsabán épült fel a második világháború után az első kelet-európai zsinagóga. Az imaházat kovácsoltvas kerítés veszi körül. Gondnoklakással és kisebb múzeummal is rendelkezik. Az épületet Benkő Ágnes és Wirth Péter építészek tervezték, a kivitelezést a Csaba-ép Kft. végezte.

2004. június 20-án a Békés megyei zsidók elhurcolásának 60. évfordulójára emlékező istentiszteletet tartottak az új imaházban.

A zsinagógát 2008. szeptember 28-án Markovics Zsolt, szegedi főrabbi avatta fel. Az ünnepélyen jelen volt Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. Megjelentek továbbá a keresztény egyházak képviselői is. Az avatóünnepségen helyezték el az épületbe a Mózes tanításait tartalmazó Tóra-tekercseket. A tóraszekrény Kovács Lajos asztalosmester munkája. A mennyezetre felfestett kétezer Dávid-csillag minden második békéscsabai zsidó áldozat emlékét őrzi.

2016. június 26-án a zsinagóga mellett avatták fel az áldozatok neveit tartalmazó Holokauszt Emlékművet.

Emléktáblák

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök