Wulcz Gyula (1883–1944)

A BékésWiki wikiből

zsidó kántor, Avram Hershko kémiai Nobel-díjas anyai nagyapja

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Wulcz Gyula kántor
Wulcz Gyula 1883. szeptember 13-án született a lengyelországi Hencsinben.

Iskoláinak elvégzése után kivándorolt Angliába, ahol zsinagógákban kántorkodott. Néhány éves szolgálat után a fiatal kántort, mint nem kívánatos személyt kiutasították Angliából. Ekkor Magyarországon, először Mindszenten, majd Békéscsabán telepedett le. Választása azért esett Magyarországra, mert akkoriban az ország a zsidókkal szembeni egyik legliberálisabb politikát folytatta Európában.

Az ifjú kántor Mindszenten ismerkedett meg Schwartz Saroltával (Őrszállás (Sztanisitz), 1881. május 23. – 1944. június), akit 1906-ban feleségül vett. A házaspár Békéscsabán a Lázár utca 5. szám alatt lakott.

A kiváló zenei tehetségű, jól zongorázó és hegedülő Wulcz Gyula többször szerepelt a rádióban is. Békéscsabán a kántori teendői mellett a Békéscsabai Munkás Dalegylet (1926-tól Békéscsabai Munkás Dalkör) vezetői tisztségét is ellátta. 1940-ben származása miatt eltiltották az énekkar vezetésétől.

Wulcz Gyulát feleségével és a többi békéscsabai zsidóval együtt 1944. június végén Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol mindkettőjüket idős koruk miatt a megérkezésük napján azonnal gázkamrába küldték.

Leszármazottai

Gyermekei:

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök