Urszinyi-ház (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Az Urszinyi-ház 1982-ben
A könyvtár régi épülete 2018-ban

Az Urszinyi-ház Békéscsabán a Derkovits soron, az Élővíz-csatorna partján, az Aradi vértanúk ligete szomszédságában található. A Békés Megyei Könyvtár részét képező épület helyi védelem alatt áll. A könyvtár előadótermeként, közösségi tereként funkcionál.

Tartalomjegyzék

Története

Szemián Sámuel az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot követően a szülei Körös-parti lakásában telepedett le. Halála után (1891) az épület az Urszinyi család tulajdonába került. Urszinyi Dezső Szemián Sámuel lakása helyén 1898-ban Wagner József építőmester tervei alapján új házat építtetett.

A város 1910-ben Szemián sornak nevezte el azt a Körös-parti utcát, ahol családi háza állt. (Az utca nevét 1949-ben változtatták Derkovits sorra.)

Urszinyi Dezsőné végrendeletében minden vagyonát a városra hagyta azzal a kikötéssel, hogy az ő és a férje nevét viselő árvaházat létesítsenek és tartsanak fenn a Szemián (Derkovits) sor 6. szám alatti házában. Az első világháború idején a Békéscsabai M. Kir. Állami Felsőbb Leányiskola épületét katonai kórházként használták, az iskola osztályait az Urszinyi-házban helyezték el. Az épület később dr. Berthóty István, majd dr. Jánossy Gyula polgármesterek lakásaként funkcionált. Az Urszinyi-árvaház ügyével több újságcikk is foglalkozott az 1920-as és 1930-as években, Urszinyiné végakarata végül nem valósult meg.

A város a könyvtári célok ellátására a Derkovits sor 6. alatti egykori polgármesteri lakást, továbbá a 4. szám alatti ingatlan utca felőli oldalát jelölte ki. 1949-ben az épületben helyezték el a Körzeti Könyvtárat. Később a Műszaki Könyvtár, majd 1951 májusában a Városi Könyvtár is az épületbe költözött. A három, korábban egymástól független közkönyvtár egyesítése után 1952. március 9-én megkezdte működését az ország első megyei könyvtára. A könyvtár első igazgatója Lipták Pál lett.

A megyei könyvtár rövidesen kinőtte az épületet. 1985. augusztus 20-án átadták az Urszinyi-ház köré illesztett új létesítményt. A régi épületben a gyermekkönyvtár játszótermét helyezték el.

2015-től az épület egyik helyisége Lipták Pál nevét viseli. Napjainkban a ház elsősorban kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont.

Az eklektikus homlokzatú épületet téglaburkolattal látták el. Az ingatlant a szimmetrikus felépítése, az ablakok és a párkányok kialakítása különbözteti meg a jellegzetes parasztházaktól. Az Urszinyi-ház a városrész korabeli hangulatát idézi.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök