Munkácsy Negyed (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Munkácsy Negyed
Munkácsy-szobor a múzeum lépcsőjén
Hírességek sétánya

A Munkácsy Negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében.

A kulturális városrész célja Munkácsy Mihály örökségének megőrzése és népszerűsítése, egységes arculat létrehozása, a városi turizmus fellendítése. A beruházás során több kulturális intézmény, köz- és zöldterület megújult.

Tartalomjegyzék

Története

A Munkácsy Kulturális Negyed kifejezés egy 2014-es szakterületi dokumentumban szerepelt először. A Munkácsy Negyed első műhely-konferenciáját 2016 januárjában tartották. A negyedet a Széchenyi utca, a Széchenyi liget, a Gőzmalom tér, a Gyulai út és az Árpád sor határolja, a tágabb koncepció a Kossuth teret és a Kiss Ernő utcát is tartalmazza. Nagyjából kéthektárnyi területet foglal magába.

A belváros rehabilitáció III. üteme, a Munkácsy Negyed program keretében 2017–2018-ban megszépült az Élővíz-csatorna partja, a Szoborsétány, a Kossuth tér, a belvárosi katolikus templom környezete, a Hunyadi tér, a Széchenyi liget és környezete, a Gőzmalom tér, az Aradi vértanúk ligete és a Beliczey-kert. Helyreállították a Kossuth tér egykori állomásépületet, a Széchenyi liget játszótere Munkácsy Mihályra utaló elemekkel bővült. Az Élővíz-csatorna partján elhelyezték Boros Péter szobrászművész bronzból készült kacsacsalád szobrát.

A Munkácsy Negyed kialakítása a Modern Városok Program (MVP) támogatásával folytatódott. A fejlesztésről szóló megállapodást 2016 áprilisában írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester.

A Munkácsy Negyed alapkövét 2020. augusztus 26-án Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester tette le a Beliczey-kertben.

A Modern Városok Program közel 4 milliárd forint forrást biztosított a beruházásra. Helyreállították az Ursziny–Beliczey-kúriát, mellette felépült a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona, korszerűsítették a Munkácsy Mihály Emlékházat és kertjét, a Munkácsy Mihály Múzeumban új kiállítást rendeztek be. A fejlesztés során megújult a Békés Megyei Könyvtár belső udvara (Munkácsy-udvar), a Munkácsy híd és a Kórház utcai Réthy híd. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár között kialakított Hírességek sétányával tizenöt híres békéscsabainak állítottak emléket.

A Munkácsy Negyed kulturális intézményei tavaszi fesztivállal, a városi gyermeknappal, a Múzeumok Éjszakájával és Mihály-napi őszköszöntő rendezvénnyel ápolják és népszerűsítik a festőművész örökségét, békéscsabai kötődését.

A Munkácsy Negyed látványosságai

Új szobrok a Munkácsy-negyedben

  1. Munkácsy-szobor (Boros Péter szobrászművész) – a múzeum lépcsőjén.
  2. Rőzsehordó nő (Prisztavok Tibor szobrászművész) – az Aradi vértanúk ligetében.
  3. Kisasszony-szobor (Miklya Gábor szobrászművész) – a Munkácsy Emlékház udvarán, az Omaszta-parkban.
  4. Ásító inas szobra (Miklya Gábor szobrászművész) – a Deák utcai hídnál.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök