Vukovich Miklós (1939–2001)

A BékésWiki wikiből

építészmérnök, főépítész

Tartalomjegyzék

Élete

Vukovich Miklós

Vukovich Miklós 1939. december 27-én született Komáromban.

Első felesége Jakab Ágnes építészmérnök, gyermekük Vukovich Edit (1966), az Artikon Galéria tulajdonosa, információrendszer-szervező, a budavári Mátyás-templom szoprán szólistája. Második felesége dr. Gunda Erzsébet fogorvos, gyermekük Vukovich Márton (1978) katolikus pap. Harmadik felesége Környefalvi Krisztina, közös gyermekük nem született.

Hosszan tartó betegség után 2001. december 9-én hunyt el. Békéscsaba főépítészét a helyi önkormányzat saját halottjának tekintette.

Munkássága

Vukovich Miklós 1965-ben szerezte meg építészmérnöki diplomáját. 1967-ig kivitelezőként, majd 3 évig a Pest Megyei Kereskedelmi Tervező Vállalatnál tervezőként dolgozott. 19701972 elvégezte a mesteriskolát, így már vezető tervezőként, műszaki és beruházási szakértőként is dolgozott.

1970 és 1987 között a Középülettervező Vállalat műteremvezető és tervező munkatársa volt. 1987-ben Budapestről Békéscsabára költözött. 1991-ig a megyei, majd a városi főépítészként dolgozott. Egy 4 főből álló tervezőcsoportot irányított, célja egy rendezett, a lakosok igényeinek maximálisan megfelelő város kialakítása volt. A város teljes rendezési tervét közszemlére bocsátotta: a Jókai Színház előtt elhelyezett vitrinekben bárki megtekinthette a megyeszékhely következő 10 évében bekövetkező építkezések és beruházások tervezetét. A témát tárgyaló képviselői fórumokon számított a lakosság javaslataira, akik véleményét felhasználva tovább formálta a kialakuló városképet.

Több tucat nyaraló, társasházi lakás, sorház, illetve középület megtervezése köthető nevéhez. Rendszeresen indult magyar, illetve külföldi rendezésű tervpályázatokon. Egyéni résztvevőként jelen volt a XVIII. Országos Műemléki Konferencián, de előadóként is szerepelt.

Gyakran kérték fel megyei építészeti pályázatok, versenyek bírái közé. Szakmai tanácsadóként a televízióban, valamint a helyi lapokban is nyilatkozott. 1998-ban a Városháza Mokos Termében rendezett Békés Megyei Építészek Kiállításának megnyitása is nevéhez fűződik.

1993 és 1996 között elnöke volt a Magyar Építészkamarának. Tagja volt az Építéstudományi Egyesületnek és a Magyar Urbanisztikai Társaságnak, továbbá ő töltötte be a Magyar Építőművészek Szövetsége Körös-völgyi Csoportjának megyei elnöki pozícióját.

Díjak, kitüntetések

Emlékezete

Fontosabb tervei

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök