Penyaska László (1949–2022)

A BékésWiki wikiből

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Penyaska László

Penyaska László 1949. november 10-én született Békéscsabán. Egy utcában született barátjával, Gubis Mihály festőművésszel.

A Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanult, a Kemény Gábor Szakközépiskolában érettségizett. Tanulmányait követően textilipari gyári munkásként dolgozott. 1969-ben megkezdte katonai szolgálatát, s elhatározta, szobrász lesz. Később festeni kezdett.

19731974-ben a békéscsabai Gyopár Klub tagja lett, továbbá képzőművészeti szakkörre járt a Fegyveres Erők Klubjába (FEK). 1974 és 1977 között Gaburek Károly tanítványa volt. 1976-tól a Békési Alkotótábor foglalkozásait látogatta. Eközben vasutas váltókezelőként dolgozott, később áthelyezték kereskedelmi szolgálatra. 1980-tól 1986-ig Lóránt Jánosnál, 1981-től pedig Zebegényben, a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskolában tanult. Az 1983-as budapesti Kondor Béla-kiállítás hatására a képzőművészet mellett kötelezte el magát.

1984-ben a békési alkotótábor kiállításán a városi tanács művelődésügyi osztályának díjával tüntették ki. Tagja volt az 1987-ben megalakult Ifjúsági Művészeti Művelődési Egyesület képzőművészeti szekciójának. A Békési tárlat '87 című kiállításon a megyei tanács díját vette át. 1988-ban a Békés megyei amatőr képző- és iparművészek kiállításán nívódíjat kapott, 1989-ben pedig elnyerte a megyei tanács fődíját. Alkotásaival a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlaton és a békéscsabai Alföldi Tárlaton is szerepelt.

1995-ben tagja lett a Patak Csoportnak, melynek egyik alapítója Gubis Mihály volt. Alkotott a Kertalja Művésztelepen, Fonyban. 1999-ben a Patak Csoport alkotójaként a Pest Megye Művészetéért elismerésben részesült. A MASE art (Megyei Alkotókat Segítő Egyesület) tagjaként a szlovákiai Terebesen is bemutatták munkáit. A Patak Csoport művészeinek, köztük Penyaska Lászlónak és Gubis Mihálynak 2005 januárjában nyílt kiállítása Békéscsabán, a Jankay Galériában. 2010-ben a Csaba Honvéd Kulturális Egyesület Művelődési Házában (egykori FEK) nyílt önálló kiállítása.

2021 januárjában kigyulladt a Berényi úti lakása és műterme, mely egyben szülői háza is. Alkotásainak egy része megsemmisült.

Penyaska László 2022. október 17-én hunyt el. Október 28-án a Berényi úti Felsővégi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Művészete

Időnként a Ken Ayaps álnevet használta. Fő alkotói motivációja, hogy káoszból rendet alkosson. Grafikái azt a benyomást keltik, mintha azokat alkonyatkor vagy éjszaka készítette volna. Festményeit a visszafogottság és a kevés szín jellemzi. Alkotásai vizuális naplóhoz hasonlítanak. Művészetére hatással volt Gubis nyers, szókimondó kifejezésmódja.

A festmények és rajzok mellett térkonstrukciókat készít, melyekhez szívószálakat, kavarópálcikákat, fürdőruha pántokat és traktorkarosszériát is felhasznált már.

Válogatott kiállításai

Egyéni

Csoportos

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök