BékésWiki

A BékésWiki wikiből

A BékésWiki a Békés Megyei Könyvtár online helyismereti enciklopédiája, melynek fejlesztése önkéntes alapon történik. A szolgáltatás a MediaWiki nevű ingyenes wiki-tartalomkezelő rendszerre épül.

Tartalomjegyzék

Története

2006–2011

A BékésWiki létrehozásának gondolata 2006-ban merült fel először. A projektterveket Benyó Barbara helytörténettel foglalkozó könyvtáros és Vincze Andrea informatikus könyvtáros, a Békés Megyei Könyvtár munkatársai készítették. A szolgáltatás célja helyismereti tartalmak széleskörű hozzáférhetővé tétele, a Wikipedia világenciklopédia mintájára. A szócikkeket kezdetben könyvtárosok készítették kulturális intézmények (levéltár, múzeum) közreműködésével.

Az enciklopédia első nyilvános prezentációja 2007 nyarán készült el, az elképzeléseket Dr. Ambrus Zoltán könyvtárigazgató mutatta be a fenntartónak. 2008-ban Benyó Barbara a Magyar Könyvtárosok Egyesülete „Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal” rendezvényén tartott előadást a BékésWikiről. Az adatbázis bővítését a merevlemez meghibásodása akadályozta meg.

2011-től napjainkig

2011-ben a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0001 “Békés Tudásdepó-Expressz” pályázatnak köszönhetően új lendületet vett az enciklopédia fejlesztése. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy egy olyan közösségi tudástár épüljön, melyet Békés megye lakossága, a megyéhez kötődők, valamint a megye iránt érdeklődők együtt, közösen hoznak létre. A BékésWikit a Békés Megyei Könyvtár a 2011. évi vetélkedőt követően pályázati források nélkül üzemelteti, fejleszti.

Helyismereti vetélkedők lebonyolításával, nem szakemberek bevonásával sikerült gyarapítani a szócikkek számát. A munkában a Békés Megyei Helyismereti Klub és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai is közreműködtek. A BékésWiki önkéntes alapon működik, bárki szócikkíró lehet, az elkészült munka lektorálást követően kerül feltöltésre. A szerkesztést és feltöltést csak az oldalon regisztrált könyvtáros végezheti.

A Békés Megyei Könyvtár Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójáról a város híres személyeinek, a Békéscsabai Százak életrajzának elkészítésével emlékezett meg. 2019-ben 12 alkalomból álló BékésWiki szócikkíró-szakkör indult a könyvtár munkatársainak vezetésével. Az adatbázis 2020 májusában elérte a 4 milliós megtekintésszámot. 2020 júniusában elkészült az ötszázadik békéscsabai vonatkozású szócikk, erről a címoldalán számolt be a Békés Megyei Hírlap.

A könyvtár a Digilabor közösségi alkotótér működtetésével, valamint a BékésWiki helyismereti enciklopédia közösségi alapú tartalomfejlesztésével 2020-ban elnyerte a Könyvtári Minőségi Díjat.

Hardver és szoftver

A szolgáltatás Intel Xenon processzorral, 4 GB RAM-mal, valamint Debian Linux operációs rendszerrel rendelkező IBM eServer xSeries 206 szerveren fut.

Szoftverek:

Lásd még

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök