Deák utcai híd (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Deák utcai gyaloghíd Békéscsabán található, a József Attila utcát köti össze a Deák utcával.

Története

Az Apponyi utcai (1949-től József Attila utca) fahíd 1901-ben létesült. A terveket Ádám Gusztáv mérnök készítette, a kivitelezésért Áchim László vállalata felelt.

1924 szeptemberében Békéscsaba város szeptemberi közgyűlésén felmerült, hogy az Apponyi utcai gyaloghidat áthelyezik a strand mellé, az Apponyi utcánál pedig kocsis közlekedésre alkalmas hidat építenek. Az indítványt végül elvetették.

A gyalogoshíd az 1930-as években rossz állapotban volt. Az új, vasbeton híd tervezésért és a műszaki ellenőrzésért Csaba Gyula városi mérnök felelt. Az építési munkálatokat Párkány Simon főmérnök végezte. A kivitelezés során az átkelőt az akkoriban újdonságnak számító betonalapokra építették. A kivitelezés idején a régi fahidat pótlásképp használták. Az építkezés 1936 augusztusában indult, a vörösre festett vaskorlátos gyaloghidat 1936 novemberében adták át a forgalomnak. A hídon a tiltás ellenére többen kerékpárral haladták át, a korabeli híradások szerint volt, aki lóval ment át az átkelőn. 1937-ben elkészült a híd kivilágítása. Keskenysége miatt Kishídként is ismertté vált.

A Munkácsy Negyed fejlesztés részeként a hidat elbontják, s újat létesítenek.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök