Ezüst György (1935–2017)

A BékésWiki wikiből

festőművész, rajztanár

Tartalomjegyzék

Élete

Ezüst György
Önarckép
Ezüst György aláírása

Ezüst György 1935. április 4-én született Békéscsabán. Családja szlovák származású, ősei a Felvidékről települtek Csabára.

A Békéscsabai Általános Fiúgimnáziumban tanult, 1953-ban érettségizett. A képzőművészet alapjait Mokos Józseftől sajátította el. Békéscsabán tagja volt a Ludas Matyi karikatúra-szakkörnek, karikatúrái a Ludas Matyi című hetilapban jelentek meg.

Tanulmányait az Egri Tanárképző Főiskolán folytatta, ahol Jakuba János tanítványa volt. 19661971 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. A tanárképző főiskolán rajztanári oklevelet, a képzőművészeti főiskolán 1971-ben diplomát szerzett.

A diploma megszerzéséig Békéscsabán rajzot tanított. Emellett festett, rajzolt, képzőművészeti szakkört vezetett, előadásokat tartott és publikált. 1971-ben a fővárosban telepedett le, a Toldy Ferenc Gimnázium tanára lett. Budapesti műtermét egy Mátyás király úti eklektikus jellegű épületben rendezte be. Gyakran hazajárt Békéscsabára, Jaminába.

Két gyermeke született, György Zoltán és Rita.

Ezüst György 2017. június 21-én hunyt el.

Munkássága

Művészetére hatással volt a népművészet és az Alföld atmoszférája: a szülőföld motívumait, a csabai utcákat, a helyi embereket, az alföldi tájat ábrázolta. Gyűjtötte az Alföldhöz köthető tárgyakat (ládákat, korsókat, butellákat, tálakat, fotókat, írásokat), melyek képein is visszaköszönnek.

Élményeket szerzett külföldi utazásai során (Európa, Mexikó, Peru, Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Tunézia). Alkotásain különböző korszakok (konstruktivizmus, kubizmus, expresszionizmus, szimbolizmus) és különféle technikák is megfigyelhetők. Megfestette Faludy György, Sütő András és Tóth Menyhért portréit.

Első önálló tárlata 1961-ben Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban nyílt meg. Első budapesti kiállításának 1972-ben a Mednyánszky Terem adott otthont. Az 1980-as évektől külföldi tárlatokon – Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Máltán, Németországban, Olaszországban, Svájcban – szerepelt alkotásaival. 1986-ban Kölnben első alkalommal állított ki közösen a fiával, Ezüst György Zoltán grafikussal. 1992-ben a strasbourgi Európa-palota első magyar kiállító művésze lett.

1997-ben Budapest XII. kerületében nemzetközi művésztelepet szervezett. Közreműködött a Dunaszerdahelyi Magyar Galéria és a békéscsabai Szlovák Képzőművészek Kortárs Galériájának létrehozásában. A főváros XII. kerületében a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnökeként tevékenykedett. Nevéhez fűződik a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep megszervezése (1996). 2010-ben festményeket adományozott Békéscsabának azzal a céllal, hogy a város – a képek értékesítése után befolyt összegből – támogassa a fiatal helyi tehetségeket.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) és a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Békéstáji Művészeti Társaság örökös tagjává választották. Alkotott a szolnoki művésztelepen.

Festményeiből tajvani, svájci és olasz mecénások alakítottak ki saját kollekciót. Több mint 150 alkotása Svájcban, a davosi Club Hotelben kapott helyett. Alkotásai a magángyűjtemények mellett a dunaszerdahelyi kortárs képtárban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Munkácsy Mihály Múzeumban találhatók meg.

Díjak, elismerések

Emlékezete

Válogatott kiállításai

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök