Buday György (kézilabdaedző, iskolaigazgató)

A BékésWiki wikiből

kézilabdaedző, tanár, iskolaigazgató

Tartalomjegyzék

Élete

Buday György

Buday György 1945. szeptember 14-én az ausztriai Zell an der Pramban született.

Békéscsabán nőtt fel, az 1. számú általános iskolában, majd a Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanult. Érettségi után a Szegedi Tanárképző Főiskola levelező tagozatán folytatta tanulmányait. Időközben, 1964 szeptemberétől Újkígyóson lett testnevelőtanár, ahol többek között Skaliczki László osztályfőnöke volt. Később a főiskola nappali tagozatán folytatta tanulmányait. 1971-ben biológia–mezőgazdasági ismeretek és gyakorlatok szakon diplomázott.

1970-ben megházasodott, Ugaros Lenkét vette feleségül. Két lányuk született, Veronika és Erzsébet.

1999-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői diplomát szerzett.

Munkássága

A békéscsabai Mező Imre Sportiskolában Szerdahelyi Jánosnál ismerkedett meg a kézilabdázással. Játszott a Békéscsabai MÁV megyei együttesében. 1964-ben az újkígyósi kézilabdacsapat játékosa lett, emellett Felföldi István kérésére az ifjúsági csapatot edzette.

1971-től ismét Újkígyóson tanított, s még ugyanebben az évben kinevezték az Újkígyósi TSZSK megyei első osztályú férfi kézilabdacsapatának edzőjévé. Emellett a serdülő és az ifjúsági együtteseket is edzette. Irányításával az egyesület 1973-ban, 1974-ben és 1975-ben is megnyerte a Békés megyei első osztályú bajnokságot, az 1975-ös tatai osztályozó torna megnyerésével pedig feljutott az NB II-be. Csapatában nagyrészt helyi játékosok szerepeltek. 1974-ben társadalmi összefogással megépült a település új, bitumenborítású kézilabdapályája. 1978 augusztusában Kanada juniorválogatottját látták vendégül, az ezer néző előtt lejátszott barátságos mérkőzést a kanadaiak nyerték. Az újkígyósiak 1979-ben hazai pályán, 800 néző előtt legyőzték az Amerikai Egyesült Államok olimpiai válogatottját. Csapata több alkalommal is meghívást kapott Szegedre, az újszegedi sporttelepen a magyar bajnok Debrecen ellen is pályára léptek. Vezetésével az újkígyósi együttes 1979-ben az NB II. harmadik helyén végzett, mely akkor a csapat legjobb eredményének számított.

Buday 1979-ben távozott az újkígyósi kézilabdacsapattól, az iskolában folytatta a tanítást. 1980-ban elvégezte a Testnevelési Főiskola edzői tanfolyamát, és még ugyanebben az évben a Békéscsabai Előre Spartacus női kézilabdacsapatának utánpótlás-vezetőedzője lett. Időközben, 1981-től az újkígyósi általános iskola igazgatóhelyettesi feladatait is ellátta. A Békéscsabai Előre Spartacus női korosztályos csapatával 1983-ban ezüstérmet nyert az Országos Ifjúsági Bajnokságban, 1986-ban pedig az Országos Serdülő Kupa első helyén végzett. Békéscsabán több korosztályos válogatott játékost kinevelt. 1987-től a pályaedzői feladatokat is ellátta az Előre női felnőttcsapatánál, majd 1988-ban kinevezték az NB I-es klub vezetőedzőjévé. 1988 márciusában Buday György irányításával játszotta első mérkőzését a Békéscsabai Előre Spartacus női együttese a békéscsabai sportcsarnokban: a Debrecen (DMVSC) ellen 27–24 arányban megnyert Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzés előtt köszöntötték a visszavonult, 126-szoros magyar válogatott – szintén újkígyósi kötődésű – Csulikné Bozó Évát. Az Előre 1989-ben a Magyar Népköztársasági Kupa 3. helyén végzett, a bajnokságot pedig a 9. helyen fejezték be.

Buday szerződése 1989-ben lejárt Békéscsabán, s igazgatóhelyettesként visszatért Újkígyósra. Egy szezonra elvállalta a helyi NB II-s kézilabdacsapat vezetését. Később a férficsapat vezetőségi tagjaként, majd 1992-től az egyesület társelnökeként vállalt szerepet.

1990. augusztus 1-től iskolaigazgató lett, valamint biológiát tanított. Igazgatósága idején vette fel az Újkígyósi Általános Iskola Széchenyi István nevét, felépült a település Felföldi Istvánról elnevezett, nemzetközi szabványoknak megfelelő sportcsarnoka, 2002-ben pedig kibővítették az iskolaépületet.

Az 1990-es években megszervezte az újkígyósi általános iskola leány kézilabdacsapatát. Később a felnőtt női csapat tagjainak is edzéseket tartott, majd megalapították az újkígyósi női kézilabda-szakosztályt. Az 1996–1997-es szezonban átvette az NB II-es Újkígyós Akvaline KSE férfi kézilabdacsapatának irányítását. Csapata 1997 januárjában Magyar Kupa nyolcaddöntőt játszott, ahol a Letenye együttese búcsúztatta a legjobb 16 közé jutott újkígyósiakat. 1997 nyarán távozott a 6. helyen végzett együttestől. Ezt követően a női csapatnál edzősködött, mely kettő megyei bajnokságban eltöltött idény után 2000-ben feljutott a Nemzeti Bajnokság II. osztályába. Buday György vezetésével 1975-ben az újkígyósi férfi csapat, 25 évvel később pedig a női együttes került fel NB II-be. Csapata az első idényt követően búcsúzott az NB II-től, az ifjúsági csapat ezüstérmet szerzett. A felnőttcsapatba beépített fiatalokkal 2001–2002-ben megnyerték a megyei bajnokságot, s visszajutottak a magasabb osztályba. A 2005–2006-os szezonban az NB II-es bajnokság harmadik helyén végzett az Újkígyósi FDSE. Az oktatás, a sport és a közélet területein végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként 2006-ban megválasztották Újkígyós Díszpolgárának. 2007-ben nyugdíjba vonult. Az NB II-es női csapatot 2009-ig irányította. A 2019–2020-as tanévben óraadóként biológiát tanított az újkígyósi általános iskolában.

Több évtizedig a Békés Megyei Kézilabda Szövetség elnökségi tagja volt, az Edző Bizottságot irányította. A Békés Megyei Kézilabda Szakszövetség utánpótlás-bizottsága elnökeként tevékenykedett. A kézilabda szövetség 2017-ben Tiszteletbeli Elnökségi Tag címmel tüntette ki. 1990-től tagja volt az újkígyósi képviselő-testületnek, a Szociális és Egészségügyi, valamint az Ügyrendi Bizottság munkáját segítette.

Tanítványai, játékosai közül Bacsa István, Bánfi József, Bohus Beáta, Bolla Mária, Csulikné Bozó Éva, Hochrajter Rita, Kovács Tímea, Rácz László, Ruck László, Salamon Gabriella, Sávolt Erika és Skaliczki László országosan elismert sportolóvá váltak.

Díjak, elismerések

Kiemelkedő eredményei

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök