Banner Zoltán (költő, művészeti író)

A BékésWiki wikiből

művészeti író, költő, előadóművész

Banner Zoltán
Banner Zoltán az Ibsen Házban
Grecsó Krisztián és Banner Zoltán (2007)

Tartalomjegyzék

Élete

Banner Zoltán 1932. július 12-én született Szatmárnémetiben, Romániában, Banner Antal pénzügyi tisztviselő és Unger Ilona gyermekeként.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult. 1955-ben a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen történelem–filozófia szakon diplomázott.

1962-ben megházasodott, Papp Mária zongoratanárt vette feleségül. Két gyermekük született, Zsófia (1965) zongoratanár és Géza (1970) televíziós műsorvezető, szerkesztő.

Tanulmányúton járt a Szovjetunióban (1967), Olaszországban és Franciaországban (1973).

Munkássága

Előadói tehetségét már az óvodában felfedezték. 13-14 évesen írta az első verseit, egyetemi éveitől kezdett el a művészettörténettel foglalkozni.

Tanulmányait követően, 19551957 között a Bolyai Tudományegyetemen Történelem–Filozófia Tanszék tanársegéde volt. 1957-től 1958-ig Bukaresten, az Oktatás- és Művelődésügyi Minisztérium nemzetiségi főosztályán dolgozott főelőadóként. 1958-tól 1987-ig kolozsvári Utunk című hetilap művészeti rovatvezetője volt.

Miután nem taníthatta a gyermekeit magyarul, 1987-ben beadta a kitelepedési kérelmet. 1988-ban Magyarországra költözött. Ettől az évtől 1999-ig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum főmuzeológusa, a művészettörténeti osztályának vezetője volt. Szerkesztette az Új Auróra és a Sodrás című folyóiratokat. 19941997 között a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola Vizuális Nevelési Tanszékét vezette.

Kutatási területe a 20. századi, valamint a kortárs művészet, elsősorban az erdélyi magyar és a Békés megyei régió művészete. Több, mint ezer tanulmány, cikk, katalógus-előszó és vers szerzője, rádió- és TV-műsorok szerkesztője, illetve szereplője. Fő művének Az erdélyi magyar művészetet tekinti. Versei, tanulmányai főként a Korunk, a Jelenkor, a Művészet és a Bárka című folyóiratokban jelennek meg. Beleznay művésznéven is alkotott.

Előadóművészként 1964-től rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Előadói turnén járt Ausztriában, Ausztráliában, Svédországban és Németországban. Versmondóként a hazai és román irodalom jeles alkotásait szólaltatta meg. A legnagyobb sikert a Petőfi a hídon című előadó-estje jelentette. Előadó-estjeiről hanglemez is készült.

Erdélyben és Magyarországon számos kiállítást megnyitott, és rendezett.

Szervezeti tagságai

Díjak, kitüntetések

Művei

Összeállítás Banner Zoltán verseiből, írásaiból.

Önálló kötetei

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök