Ibsen Ház (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Az Ibsen Ház Békéscsaba központjától, a Szent István tértől 1–2 perces, a vasútállomástól, illetve buszpályaudvartól az Andrássy úton haladva kb. 20–25 perces sétával közelíthető meg. A több alkalommal átépített műemléki épület impozáns méretekkel rendelkezik. Eredeti alapterülete 1287 m²-ről 3525 m²-re nőtt.

Járásbíróság épülete
A Községi Felsőkereskedelmi Fiúiskola
Ibsen Ház (2013)

Tartalomjegyzék

Története

Előzmények

Az épületet 1874-ben Sztraka Ernő városi mérnök tervei alapján építették az egykori Vasút utcában (1990-től Andrássy út) közvetlenül a városi színház mellett. Kulcsfontosságú szerepet töltött be a csabaiak közösségi életében. Kezdetben az épület felső része a Járásbíróságnak adott helyet. A bíróság számára idővel szűknek bizonyult az épület, ezért 1926-ban átköltözött az Árpád sorra.

Az épületben 1876-tól 1881-ig működött a Grünfeld-féle könyvkereskedés, mely kölcsönkönyvtárral is rendelkezett. Az üzlet helyén Klein Ödön 1881 augusztusában nyitott könyv-, zenemű- és papírkereskedést. 1884-ben Lepage Lajos vette át Klein Ödön kereskedését, ahol 1890-ben nyomdát indított. Lepage Lajos üzlethelyiségét a Tevan család vásárolta meg. A Tevan Nyomda és Könyvkiadó Vállalat Tevan Adolf vezetésével 1903 áprilisában kezdte meg működését. Tevan Adolf fia, Tevan Andor országos hírnevet szerzett a nyomdának. Emléküket az Ibsen Ház sétálóutcára néző falán márványtábla őrzi.

Az épületben cukrászda és órásműhely is helyet kapott. Az ízlésesen berendezett Stampa cukrászda a csabaiak kedvenc randevúzó-találkozó helye volt. 1926-ban kezdte meg működését a Járásbíróság helyén a Békéscsabai Községi Fiú Felső Kereskedelmi Iskola (Pancratz József igazgató vezetésével). Eredetileg 3 évig kívánták ezen a helyen működtetni az intézményt. Az iskola 2006 őszén költözött új épületbe.

Az új kulturális intézmény

A Norvég Alap és az Európai Uniós Önerő Alap támogatásából, valamint a Békés Megyei Önkormányzat finanszírozásából 2008 augusztusában elkezdődött a műemléki épület felújítása. 2010 szeptemberében indult az Ibsen Ház, ami Henrik Ibsen norvég drámaíróról kapta a nevét. Az új épület sokféle szórakoztató és kulturális lehetőséget (képzéseket, közművelődési-, kulturális-, színházi- és bábszínházi programokat) biztosít a látogatók számára. Megszervezésük a Békés Megyei Napsugár Bábszínház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Békés Megyei Szimfónikus Zenekar, a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft., a Fiatal Színházművészeti Tanház, a Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Közösségfejlesztők Megyei Egyesülete bevonásával történt. Az építkezés során kialakítottak egy modern 120 férőhelyes stúdiószínházat is, amelyet alsó és felső gépezettel, beépített forgóval rendelkező színpaddal, kiemelhető oldalfallal szereltek fel. A belső udvar szabadtéri előadások színteréül szolgál. Az együttműködés segítése miatt az Ibsen Házból közvetlen átjárót alakítottak ki a Jókai Színházba. Az alsó szinten kávézó és étterem várja a sétálóutcáról betérőket. Az épületbe költözött a Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ is. A közigazgatás átalakítása miatt a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. irodája 2012 januárjában elköltözött a Kiss Ernő utca 3. szám alá. 2012 januárjától az Ibsen Ház fenntartója Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata lett. Az épületben jelenleg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Fiatal Szíházművészeti Tanház, a Jókai Színház jegyirodája és a Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ működik.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök