Grecsó Krisztián (író)

A BékésWiki wikiből

József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, dalszerző

Tartalomjegyzék

Élete

Grecsó Krisztián (2020)

Grecsó Krisztián 1976. május 18-án született a Csongrád megyei Szegváron. Édesapja Grecsó János, édesanyja Berkecz Margit. Testvére Zoltán (1983) táncművész, koreográfus.

Szegváron járt általános iskolába. 1994-ben a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. 1997-ben Békéscsabán, a Kőrösi Csoma Sándor Főiskola tanári szakán szerzett diplomát. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán 2001-ben végzett.

Felesége Árvai Judit, a Magvető Könyvkiadó munkatársa.

Munkássága

Szerkesztőként 1994 és 1997 között a Békés Megyei Nap külső munkatársa volt. Tárcistaként a Délmagyarország című napilapnál foglalkoztatták. 1997-től a Bárka folyóirat külső munkatársaként, majd 2001-től 2006-ig a lap szerkesztőjeként dolgozott. A Tevan Könyvkiadónál is tevékenykedett. A Bárka szerkesztősége a Békés Megyei Könyvtár épületében volt, Grecsó Krisztián 2006-ban a könyvtár munkatársaként József Attila-díjat kapott.

2007-től 2009-ig a Nők Lapja vezetőszerkesztője volt. 20062009 között a Szépírók Társaságának alelnöki tisztségét töltötte be. 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa.

Első verseskötetét – Vízjelek a honvágyról címmel – a Tevan Könyvkiadó adta ki 1996-ban. Prózaíró karrierjének kezdetét a 2001-ben megjelent Pletykaanyu című novelláskötet jelentette. A Tánciskola című regénye Békéscsabán játszódik. A 2011-es Mellettem elférsz című műve tizenegy kiadást és több mint huszonötezer eladott példányt ért meg. Az elbeszélő ebben a regényben családi történetek kutatásán, titkok feltárásán keresztül kerül közelebb önmaga megismeréséhez. Grecsó kötetei idegen nyelven (németül, csehül, szlovénül, törökül, oroszul) is olvashatók. 2020-ban jelent meg a Magamról többet című verseskötete, valamint a Belefér egy pici szívbe címmel gyermekverskötete. Utóbbi szövegeit kislánya, Hanna ihlette. 2020 után 2021-ben is kiérdemelte a Libri irodalmi közönségdíját.

Grecsó egyik központi témája a család mint az identitás meghatározója. Megjelenik nála az egyén és a saját múlt kapcsolata. Stílusát gyakran hasonlítják a mágikus realistákéhoz, főként Gabriel Garcia Márquez regényvilágához.

A Cigányok (2010) című drámáját a budapesti Katona József Színház játszotta. A Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült színdarabját 2016-ban mutatta be a Vígszínház. Forgatókönyvek (Hasutasok, Megy a gőzös) és dalszövegek is fűződnek a nevéhez.

Legismertebb munkái

Grecsó Krisztián (2016)

Díjak, kitüntetések

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök