101-es emlékoszlop (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A 101-es Császári és Királyi Gyalogezred hősei előtt tisztelgő obeliszket 1923-ban avatták fel Békéscsabán. A békéscsabai az ország első olyan emlékműve, melyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek.

Tartalomjegyzék

Története

Az emlékoszlop felavatása
Emlékoszlop

Békéscsabán az első világháborús hősök emlékének megőrzése érdekében 1922-ben megalakult a 101-es Bajtársi Szövetség. A 101-es emlékművet az Aradi Ipar- és Népbank előtti téren kívánták elhelyezni. A város a Szent István és a Ferenc József tér találkozásánál képzelte el az emlékművet. A bajtársi szövetség egy 1922-es vázlata szerint az obeliszket szobrokkal díszített kőkerítés vette volna körül a Petőfi-ligetben. A felállítás költségeit Belanka Mihály építész, 101-es bajtárs vállalta. A szövetség a várostól a kerítés megépítését, illetve az emlékmű helyét kérte. Békéscsaba Tanácsa a Ferenc József tér (ma: Szabadság tér) északi részén, az Apponyi utcánál (ma: József Attila utca) engedélyezte az obeliszk felállítását.

A 101-es vitézeknek emléket állító oszlopot 1923. augusztus 5-én, egy vasárnapi napon avatták fel. Az eseményen jelent volt Krusina Manó tábornok, a honvédelmi miniszter képviselője. Az ünnepi misét Hévey Gyula plébános, egykori 101-es tábori lelkész vezette. Beszédet mondott Hévey Gyula, Kuntz Henrik evangélikus tábori lelkész, valamint dr. Cselényi Pál 101-es főhadnagy. Az emlékmű leleplezésére Krusina Manó adta meg az engedélyt, melyet dr. Berthóty István polgármester vett át a város nevében. Az emlékoszlop megkoszorúzását követően Bertly János százados a honvéd díszszázaddal, Panwitz Vilmos ezredes a 101-es bajtársakkal elvonult Krusina tábornok előtt. Később a 101-es gyalogezred és Belanka Mihály tiszteletére díszebédet tartottak a Fiume étteremben.

A nagyjából 10 méter magas, márványból és gránitból készült oszlopon aranyozott betűkkel tüntették fel a gyalogezred első világháborús ütközeteit és hőseinek nevét. A feliratok napjainkban már nem olvashatók.

A város szimbólumává vált „csonk” emlékművet az 1950-es évek elején Szegedi Albertné tanácselnök ledöntette, majd elásatta. 1956-ban a Forradalmi Tanács kiásta a három részre tört obeliszket. A 101-es emlékoszlopot 1957-ben helyreállították. 1999-ig „A 101. gy. ezred katonáinak emlékére, akik imperialista érdekekért életüket vesztették 1914–1918.” felirat állt rajta. 1999 októberében lecserélték az emléktáblát és az obeliszk csúcsán elhelyezték a 101-es katonai sisakot.

Lenin születésének 100. évfordulóján felmerült, hogy a békéscsabai Lenin-szobrot a 101-es emlékmű helyén helyezik el – végül más helyen leplezték le.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök