Holokauszt Emlékmű (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Holokauszt Emlékmű a békéscsabai Széchenyi ligetben az izraelita és a katolikus temető között, a zsinagóga mellett található.

Története

Az emlékfal a zsinagóga mellett

A Holokauszt Emlékmű építése 2016 márciusában kezdődött. A 30 millió forintos építési költséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnökség, Békéscsaba önkormányzata, illetve Békés megyei települések biztosították.

A 90 méter széles emlékfal klinker téglából épült. A második világháborúban meggyilkolt Békés megyei zsidó áldozatok neveit gránitlapokra vésték. A terveket Fajzi Tamás építész készítette. A kivitelezést a Galéria Invest Kft. végezte.

A Holokauszt Emlékművet 2016. június 26-án avatták fel. Ünnepi beszédet mondott Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, Dr. Goldmann György, a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója és a Miniszterelnökség képviseletében Nagy Bercel. Megjelent a birkenaui láger túlélője, Biksz János is. Az eseményen Markovits Zsolt főrabbi mondott imát. Felavatásakor az emlékfalon 2 950 név szerepelt.

2018-tól már több mint 3 000 Békés megyei zsidó áldozat emlékét őrzi.

A holokauszt áldozatok névsora a holokausztaldozatok.blogspot.com oldalon érhető el.

Képgaléria

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök