Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)

A BékésWiki wikiből

A kastély Szabadkígyós, Kastély utca 22–23. szám alatt található, megközelíthető Békéscsaba és Kétegyháza felől autóbusszal vagy személygépkocsival.

Tartalomjegyzék

Története

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély (Vasárnapi Újság 1897)
Wenckheim József 1808 és 1831 között emeltette ma is meglevő kúriáját a kígyósi pusztára (Szabadkígyós Wenckheim kúria). A gróf 1944-ben egy késői klasszicista stílusú sírkápolnát is építtetett a kúria közelében.

Ezt a sírkápolnát és az alatta levő családi kriptát alakította át Ybl Miklós 1874 és 1880 körül historizáló stílusban.

Wenckheim József halála után vagyona lányára, Wenckheim Krisztinára szállt. Wenckheim Frigyessel kötött házassága után a pár Ókígyóson emeltetett új kastélyt 1875 és 1879 között, a neoreneszánsz stílusú épület terveit Ybl Miklós készítette. Az építkezés költsége akkoriban másfél millió forintra rúgott és korszerűség és pompa tekintetében a legelső volt a magánkézben levő épületek között.

A hatalmas épület mellett a személyzetnek a főépülettel merőleges, egy emelet magas cselédházat építettek. A kastélyt több részből álló park veszi körül, országosan védett terület, a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alatt áll.

A család egykor központi épülete ma üresen áll, a korábban itt működő iskola kiköltözött belőle, előre bejelentett időpontban látogatható a kastély.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök