Tudós Kemény Pál (1819–1901)

A BékésWiki wikiből

evangélikus tanító

Tartalomjegyzék

Élete

Tudós Kemény Pál

Tudós Kemény Pál 1819. szeptember 27-én Jakubovics Pál (Paulus Jakubowits) néven született Miaván (Myjava). Édesapja Jakubovics Pál (Pauli Jakubowits) cinkotai lelkész, lengyel származású forradalmár, édesanyja Kovarcsik Mária (Maria Kowárcsik). Testvérei: József, Sámuel (Samu), János, Mihály, Károly, Lajos, László és Mária. Húga Greguss Ágost irodalomtudóshoz ment férjhez. Kemény Pál két évig bújtatta a honvéd hadnagyot.

Selmecen érettségizett. Édesapja korai halála után a család eltartója lett, felelt testvérei taníttatásáért. A Jakubovics család a vezetéknevét 1848-ban Keményre változtatta.

32 évesen Sztraka Apollóniát vette feleségül. Öt gyermekük született, Pál, Károly, Ida, Mária és Matild. Felesége 1863-ban elhunyt. 1867-ben Zvarinyi Karolinával házasodott össze. Három gyermekük született, Karolin, Ilona és Emma.

Tudós Kemény Pál 1901. július 20-án hunyt el Mezőberényben. Július 22-én a II. kerületi evangélikus sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

1838-ban segédtanítói állást kapott Csabán. Haan Lajos evangélikus lelkész Sztraka Károly 120 fős osztályában helyezte el. Sztraka Károly házában lakott, ahol megismerte a lányát, Sztraka Apollóniát (Pólikát).

Kemény Pál húszéves korában a mezőberényi evangélikus iskola tanítója lett, a kántori feladatokat is ellátta. Édesanyja és hét testvére is Mezőberénybe költözött. Az iskolája a házában működött. Aszódon a testvérei iskolatársai között volt Petőfi Sándor, aki később Kemény Pál barátja lett. Mezőberényben gyakran beszélgetett Petőfivel az iskola előtti fapadon, hallgatták a szemközti evangélikus templom toronyőrének tülökdallamát. Kemény Pál zongoráján a költő is játszott. 1849 júliusában Kemény Pál és felesége felajánlotta Petőfinek, hogy az erdélyi útja helyett maradjon mezőberényi lakásukban.

A tudós jelzőt tanítói munkássága 50. évében kapta Mezőberény elöljáróságától. 1898-ban, a hatvanéves tanítói pályája elismeréseként a királytól megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet. 81 évesen még leányosztályt tanított.

Tagja volt a békési evangélikus esperesség iskolaügyi bizottságnak, az esperességi konzisztóriumnak (törvényszéknek) és az Eötvös-alapnak.

Díjak, elismerések

Emlékezete

Lásd még

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök