Lovas Endre (1937–1997)

A BékésWiki wikiből

költő, író

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Lovas Endre

Lovas Endre 1937. április 11-én született Okányban. A község akkor a Bihar vármegyei cséffa-nagyszalontai járáshoz tartozott, melynek környékén olyan híres irodalmárok születtek, mint Arany János, Erdélyi József, Sinka István, Hegyesi János, Szabó Pál, Okányi Kiss Ferenc és Pribojszky Mátyás.

Lovas Endre Csepelen ismerkedett meg a betűvetés rejtelmeivel, itt kezdte meg iskolai tanulmányait. Gyermekkorától festőművésznek készült. 1956-ban sikeresen felvételizett a Színművészeti Főiskolára, de abban az évben nem indult képzés. Az 1956-os forradalom viharos napjai után hazájától távol került a „híres-hírhedt” Francia Légióba, ahonnan kalandos úton tért haza Magyarországra 1958-ban.

A Magyar Rádióban műsorokat szerkesztett és vezetett. Napilapok, hetilapok közölték írásait. Vezetője volt a Magyar Néphadsereg Irodalmi Színpadának. Tagja volt a Nagy Lajos Irodalmi Körnek és a Csepeli Olvasó Munkás Klubnak. Két kötete, számos verse és prózaírása látott napvilágot.

60 éves korában, 1997. december 26-án hunyt el. 1998. január 8-án helyezték örök nyugalomba Budapesten, az Új köztemetőben.

Emlékezete

Kötetei

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök