Lischka Lipót (1867–1938)

A BékésWiki wikiből

főkertész

Tartalomjegyzék

Élete

Lischka Lipót Békéscsabára érkezésekor

Lischka Lipót 1867. május 6-án Budán született Lischka Joannes és Steinbank Anna gyermekeként. Édesapja és két nagyapja is kertészek voltak. Keresztelőjére a budai Havas Boldogasszony-plébániatemplomban került sor.

Kertészeti végzettségét a Haszonkertészeket Képző Iskolában és a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben szerezte. Középiskolai tanulmányai után Bánlakon (Banlok) műkertészként tevékenykedett. Bánlak után a magyar királyi várkertészetbe, majd 1895-ben Nagybecskerekre (Zrenjanin) került főkertésznek. Itt ismerkedett meg Gizella Paulicsekkel, akit később feleségül vett. 8 gyermekük született, közülük 3 kertész lett.

1938. január 13-án hunyt el Réthy utca 2. szám alatt álló otthonában.

Munkássága

1899 márciusában Békéscsabára került, miután megkapta a községi kertészi pozíciót. Jelentős szerepet vállalt a Széchenyi liget kialakításában. Felügyelete alá tartozott a Petőfi liget, az Árpád liget, a Cserkészliget, az Élővíz-csatorna partja. Folytatta a város Sztraka Ernő által elkezdett fásítását.

A Természettudományi Társulat 1906. március 28-án tagjává választotta. 1922-ben részt vett a Faluszövetség kiállításán, a vándorkiállításon második helyezést ért el. Igazgatósági tagja volt a Békéscsabai Faiskola és Kertgazdaság Rt.-nek.

Kezdeményezte a Békésvármegyei Kertészet Egyesület létrehozását, melynek alapító ülése 1923. február 25-én volt. Az egyesület első elnöke Dr. Medovarszky Mátyás, alelnöke Lischka Lipót lett. Legjelentősebb eredményük volt hogy, 1933-ban megszervezték a megyei kertészeti kiállítást.

Az Országos Magyar Kertészeti Egyesület (OMKE) vidéki tagja volt, javaslatára 1926-ban Békéscsabán rendezték a kertész napot. 1927-ben az OMKE választmányi taggá, később bíráló bizottsági taggá választotta.

Növényfélékkel kereskedett, a Körösvidékben szakvéleményt is publikált. A Kertészeti Lapokat szerkesztette.

Emlékezete

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök