Körös Hotel (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Körös Hotel (1970)
A hotel egyik szobája

A Békés megyei Vendéglátóipari Vállalat szállodája, a Körös Hotel (vagy Körös Szálló) 1970-ben nyílt meg Békéscsabán, a Kossuth tér és az Ifjúsági Ház (ma Csabagyöngye Kulturális Központ) közötti területen. A szálló az 1990-es évek második felében bezárt. Az épületet 2021-ben lebontották.

Tartalomjegyzék

Története

Az új békéscsabai szálloda építése 1967-ben, a Kossuth tér régi épületeinek lebontása után kezdődött. Az F+5 szintes épület terveit Verebi Sándor építész készítette. 1969-ben pályázatot írtak ki az épülő szálloda elnevezésére, mely a Körös nevet kapta.

A Körös Hotel a Békés megyei Vendéglátóipari Vállalat alapításának 10. évfordulóján, 1970. április 3-án nyílt meg. A hotel földszintjén 500 férőhelyes étterem, kávéház és közösségi helyiség várta a vendégeket. A félemeleti szinten kaptak helyet az irodák, valamint a drinkbár. A szálloda négy emeletén 24 db egyágyas és 48 db kétágyas szobát rendeztek be. Összesen 120 férőhely állt rendelkezésre. A szállóban olvasó-, tv-, rendezvény- és vadászterem is volt, az épülethez kerthelyiség is tartozott.

A Körös Hotel első énekes fellépői Bencze Márta és a Balikó testvérek voltak. A létesítményben bálokat rendeztek, divatbemutatókat tartottak, fotó- és festménykiállítások nyíltak. Több alkalommal labdarúgócsapatokat láttak vendégül. A hotel gyakori fellépője a Sigma zenekar volt, de zenélt Bezzegh Dániel és zenekara, a gyulai Park Hotel és zenekara, valamint a Herrer. Vendégként Szikora Róbert énekes, Bodrogi Gyula színművész, Chrudinák Alajos újságíró, műsorvezető és Garami József labdarúgóedző is megfordult a szállodában.

1974 augusztusában CASCO felirat került az épület tetejére. 1979-ben felújították az éttermet és a presszót. A szálloda és az ifiház között állt Stark Adolf kereskedő, szőlőnemesítő háza. Ennek helyén emlékfalat állítottak, melynek táblája az 1980-as évek elején eltűnt. A szálló 1985-ben felújításon esett át. 1987-ben lecserélték a Körös Hotel megkopott feliratát.

Az épületet 1994-ben – több ingatlannal együtt – egy konzorcium vásárolta meg. Még ebben az évben elkezdődött a rossz állapotú szálló felújítása: csökkentették a szobák számát, valamennyit külön fürdőszobával láttak el, játéktermet és sörözőt nyitottak, továbbá felújították az éttermi részt. 1997 szeptemberében a Körös Hotel szomszédságában megnyitott a Creditanstalt bank helyi fiókja. A szálloda az 1990-es évek második felében bezárt. Az ingatlant balesetveszélyessé nyilvánították.

A 2000-es években az épületben több alkalommal tűz ütött ki. Az elhagyott hotel randalírozó fiatalok és beköltöző hajléktalanok kedvelt helyszíne lett. Az objektum 2014-ben egy holland befektető tulajdonába került. A romos „kísértetházra” ponyva került. A Magyar Kormány 2020-ban megvásárolta az ingatlant. Az épület bontása 2021 novemberében kezdődött. A bontás alatt álló épületnél „Mindenkinek jár egy darabka Körös Hotel” címmel búcsúpikniket szerveztek. A terület a békéscsabai önkormányzat tulajdonába került.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök