Gorliczki Simon és Budinszky György emléktáblája (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Az alapító plébánosok emléktábláját 1995 novemberében avatták, illetve szentelték fel a békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Plébánia Hivatal udvarában.

Az emléktábla

Gorliczki Simon és Budinszky György emléktáblája a katolikus plébánia udvarában

Helye: Békéscsaba, Bartoss udvar 1., a Belvárosi Római Katolikus Plébánia Hivatal udvara

Anyaga: fehér márvány, bronz felirattal

Mérete: 60 x 90 cm

Átadás dátuma: 1995. november 18.

Szövege: Gorliczki Simon (1750-1753) és Budinszky György (1753-1792) alapító plébánosok emlékére állította Belvárosi Római Katolikus Plébánia Hivatal, Csabai Szlovákok Szervezete, Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, 1995.

Felavatása

1995. november 18-án este 7 órakor került sor a Belvárosi Római Katolikus Plébánia alapítóinak - Gorliczki Simon és Budinszky György - munkássága előtt tisztelgő emléktábla avatására és felszentelésére. A Bartoss udvar 1. szám alatt tartott ünnepséget a Belvárosi Katolikus Plébánia, a Csabai Szlovákok Szervezete, továbbá a Bé­késcsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezte. A kétnyelvű (magyar-szlovák) emléktábla leleplezését Pavel Zatko, a magyarországi katolikus szlovákok lelkipásztora hajtotta végre. Hankó András (a városvédő egyesület elnöke) ünnepi beszéde után került sor a tábla felszentelésére, melyet a helyi plébános, Guliga György végzett el. Az avatást követő napon az alapító plébánosok tiszteletére rendezett tudományos konferencián vehettek részt az érdeklődők.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök