Gazsy Endre (1924–1982)

A BékésWiki wikiből

festőművész, tanyai, falusi tanító, rajztanár, konferanszié

Tartalomjegyzék

Élete

Gazsy Endre és felesége síremléke
Gazsy Endre 1924. szeptember 7-én született Ikerváron (Vas megye), Szülei elváltak, édesanyja egyedül nevelte fel.

Gyermekkorát Újpesten töltötte. 1942-ben érettségizett a bencések által vezetett Pestújhelyi Kereskedelmi Iskolában, majd a szegényebb gyerekeknek ingyenes képzést biztosító Ludovikára került, és katonatiszti pályára készült. Az iskola szellemisége ugyan távol állt tőle, de a rendszeretet, a fegyelem, a kitartás meghatározta későbbi életét.

Édesanyja időközben Szarvasra költözött, őt látogatta meg 1944 októberében, és az orosz megszállás előestéjén egy mozdonyra kéredzkedve az utolsó pillanatban hagyta el a várost, ám rövidesen, 1945-ben mégis orosz hadifogságba esett. Két évet töltött a brianszki erdőben, 1947. július 23-án tért haza Szarvasra, ahol elvégezte a tanítóképzőt, később rajztanári diplomát is szerzett.

Miklya Évát vette feleségül. 1949-ben megszületett Endre, 1952-ben pedig Csaba fiuk. 19742015 között hat unokája és tíz dédunokája született.

Gazsy Endre 1982. február 5-én, 57 éves korában hunyt el, a Szarvasi úti katolikus temetőben helyezték végső nyugalomra.

Munkássága

1948-ban feleségével Bánkútra költöztek, és kettesben látták el a tanítói feladatokat. Hamarosan óvodát is szerveztek a faluban. Bánkúton a tantestület öt főre bővítésekor már az iskola igazgatójaként dolgozott, emellett ő volt a falu felcsere, kántora, ifjúsági vezetője és a színjátszókör rendezője, főszereplője.

1961-től egy évig a békéscsabai Balassi Művelődési Ház igazgatója volt. 1964-ben körzetesítés miatt megszüntették a bánkúti iskolát, és az akkor felépült békéscsabai 10-es iskolába helyezték át őket. Felesége itt zenepedagógus lett, Gazsy Endre pedig rajztanár. A tanári pálya mellett bekapcsolódott a város kulturális életébe, vetélkedőket, műsorokat vezetett, ismeretterjesztő előadásokat tartott. A rajzot sajátos egyedi szemlélettel oktatta, óráin a humorban sem holt hiány. A radír használatát nagyon szigorúan bűntette: kidobta az ablakon. Vonzotta a színészkedés, ebbéli tehetségét is felhasználta iskolai munkája során. 2016-ban posztumusz megkapta a Medgyesegyházáért emlékérmet.

Kiállítások

Emlékezete

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök