Diáktanya (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Diáktanya Ifjúsági Információs és Tanácsadó Szolgálat 1991-től 2012-ig működött Békéscsabán a Kinizsi u. 20. szám alatt található, műemlék jellegű, nádtetős, podsztyenás házban.

Tartalomjegyzék

Története

Előzmények

A ház eredetileg rabbilakásnak épült 1869-ben, az épület az 1980-as években került a város tulajdonába. A középiskolások körében abban az időszakban vetődött fel egy diáktanya létrehozásának a gondolata. A városi tanács és öt vállalat 1988-ban hozott létre alapítványt a diáktanya kialakítására, melyhez később más intézmények és magánszemélyek is csatlakoztak. Egy olyan ifjúsági intézmény létrehozását tűzték ki célul, amely lehetőséget ad a város tizenéves korosztálya számára a szabadidő kulturált eltöltésére, a klubszerű, öntevékeny foglalkozásra, emellett pedig információs, szakmai segítséget nyújtó irodaként is működik. A tanács 1989-ben adott zöld utat a diákok régi kezdeményezésének, amit aztán végül az 1990-ben megválasztott önkormányzat valósított meg. A rossz állapotú épületet ‒ jellegzetességeit és régi szépségét megőrizve ‒ két év alatt alaposan átépítették és felújították.

Az intézmény 21 éve

A Diáktanya 1991. szeptember 2-án nyílt meg. A város egy olyan kulturális-szórakoztató intézménnyel gazdagodott, mely a fiatal korosztály baráti együttléteinek, színvonalas időtöltéseinek helyszínéül szolgált. A ház sokrétű tevékenységével, szabadidős és kulturális programjaival 21 évig sikeresen szolgálta a kultúra ügyét. Termei helyet adtak kézműves-foglalkozásoknak, játszóházaknak, az ünnepekhez kötődő alkotó összejöveteleknek, táncházaknak, kiállításoknak, gyerek- és felnőtt-tanfolyamoknak, valamint nyári táboroknak. A művelődési ház jellegű intézmény kistermei lehetőséget adtak társasági életre, továbbá kisebb kulturális programok rendezésére. Emellett gazdag szőttes- és néprajzi gyűjteménnyel is rendelkezett.

Az intézmény a kezdetektől fogva ifjúsági információs irodaként is működött. Álláslehetőségekről, kulturális programokról tájékoztattak, ötletekkel szolgáltak a szakmaválasztásra, segítettek a munkanélküliek elhelyezkedésében. Díjmentesen jogi, pszichológiai, életvezetési és pályaválasztási tanácsokat is adtak. Foglalkoztak a beilleszkedési nehézségekkel küzdőkkel, támogatást biztosítottak az alkotó kedvű fiataloknak, szakmai, nyelvi és egyéb tanfolyamokat szerveztek. Hasznos információkkal ellátott kiadványokat készítettek, emellett jegyeket kínáltak magyarországi koncertekre, fesztiválokra. Önálló koncerteket szerveztek, de számos eseményen jelen voltak társrendezőként is. Különböző szakmai előadásokat és tanfolyamokat tartottak magyar, erdélyi, felvidéki és vajdasági részvevőkkel.

2000 óta közalapítványként működött, költségvetésének nagy részét a városi önkormányzat biztosította, kisebb részét pedig pályázati pénzekkel és a saját tevékenységből származó bevételekkel pótolták. Az önkormányzat 2012 júniusában döntött a megszüntetéséről. A közkedvelt békéscsabai Diáktanya 2012. október végén zárta be kapuit, az épület később magántulajdonba került.

Lásd még

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök