Csabay László (1907–1989)

A BékésWiki wikiből

Csabay László (Forrás: Washington University Photographic Services Collection, Washington University Libraries, Department of Special Collections)

operaénekes (tenor)

Tartalomjegyzék

Élete

Csabay László (Czabay László, Leslie Chabay) 1907. december 31-én született Békéscsabán.

Kezdetben hegedülni tanult. 10 évesen a zsidó templomban szólót énekelt, az iskolai ünnepségeken énekesként gyakran szerepet kapott. A felsőmezőgazdasági iskolában tanult, énekórán mindig szépen teljesített. Békéscsabán kapcsolatba került az Aurora Körrel. Zenei tanulmányait Budapesten folytatta, Gábor József – az Operaház tagja – tanítványa volt. Münchenben Fritz Feinhalsnál, Milánóban Eduardo Garbinnál tanult. Közben, hogy tanulmányútjait finanszírozni tudja operettszínházakban, vokálegyüttesekben énekelt. Budapestre visszatérve Szamosi Lajos képezte. Sokat tanult a szintén békéscsabai Hajdú Mihálytól – a budapesti Zeneművészeti Főiskola későbbi tanszékvezetőjétől –, akivel együtt lépett fel az Aurora Körben. Felesége, Marion német menekült volt, egy gyermekük született, Ilan. Nejével tagja volt a svájci Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontnak.

A floridai Sarasotában hunyt el 1989. március 16-án.

Munkássága

Az Aurora Körös sikeres szereplését követően, egy fiatalokból álló német vándor operaegyüttes szerződtette. Németországban operaszerepeket is tanult. 1933-ban hazatért, majd egy évet egy bécsi társulatnál töltött. 1934 és 1936 között a budapesti Városi Színháznál szerepelt. A Budapesten töltött időszak, valamint a házassága után az Ernster Dezsőt is soraiban tudó salzburgi Opera Guild-hez távozott. Később egy fél évet Amerikában énekelt. 1938. szeptember 12-én Svájcba költözött feleségével: előbb Bernben, majd Zürichben dolgozott. Első önálló estjének a Tonhalle Saal adott otthont. Énekeit a honfitárs, Solti György többször is zongorán kísérte. Soltival együtt rádióműsorokban szerepeltek: Csabay Schubert, Wolf-dalokat, Bartók és Kodály népdalokat énekelt.

1946-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált családjával. Bár Bartók Bélával nem találkozhatott, fiával, Bartók Péterrel jó barátságot kötött. 1946 őszén szerződtette a New York-i Metropolitan Opera House, buffó szerepkörben Pinza és Tagliavini mellett énekelt. Fellépett a New York City Center Operában és San Franciscóban is. Volt lírai tenor és kapott comprimario-szerepeket is. Dalénekesként és oratórium-szólistaként is remek teljesítményt nyújtott. 1951-ben lemezfelvételeket készített Kozma Tiborral. A Bennington College énektanára lett, továbbra is rendszeresen énekelt. 1955-től a St. Louis-i Washington Egyetem zenei fakultásán éneket tanított egészen az 1976-os nyugdíjazásáig. A tanári munka mellett lehetősége volt fellépnie Amszterdamban, Londonban, Majna–Frankfurtban, Mexikóban, Kanadában, Japánban, Indiában, Izraelben, Budapesten és Békéscsabán is. Közben rövid ideig tanított a tokiói zeneakadémián is. Leghíresebb tanítványa a színész Robert Guillaume volt.

Csabay László – ahogyan az Egyesült Államokban ismerték, Leslie Chabay – kulturált, érzékeny énekes volt, akinek szövegmondása és a szünetek tökéletes kezelése miatt a lassabb tempójú dalok voltak erősségei. Bartók Béla halálának 10. évfordulóján a Cantata Profana tenorszólójával lépett fel.

Emlékezete

Díjak, kitüntetések

Lemezfelvételei

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök