Csabai Kolbászfesztivál

A BékésWiki wikiből

A Csabai Kolbászfesztivál Magyarország és Kelet-Közép-Európa egyik legnépszerűbb, a csabai kolbászra alapozott, 1997-től minden év októberében megrendezett gasztrokulturális rendezvénye. A fesztivál célja a kolbászkészítés hagyományainak megőrzése és népszerűsítése.

A rendezvény jelmondata: A csabai Csabán az igazi!

Tartalomjegyzék

Története

Disznóvágás-bemutató a kolbászfesztiválon
Életkép a 2005-ös Csabai Kolbászfesztiválról

Az első kolbászfesztivál

A Csabai Kolbászfesztivál ötletgazdája dr. Ambrus Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója volt, aki 1996-ban összeállította a rendezvény tervezetét. A fesztivál megvalósításáról 1997 áprilisában, egy autóbuszos szakmai kiránduláson döntött Ambrus Zoltán, Ambrus Zoltánné, Végh László, Békéscsaba alpolgármestere, Csík András, a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője, valamint Musulin Miklós, az Aranypeták Kft. ügyvezetője. A szervezésbe bekapcsolódott többek között a Csabahús Kft., a Gyulai Húskombinát, a Békés Megyei Agrárkamara, a Békés Megyei Kereskedelmi Kamara és a Békés Megyei Kézműves Kamara is.

A rendezvény központi eleme a csabai kolbász lett, a programban a kulturális rendezvények mellett kolbászgyúrás, szárazkolbászverseny, disznóvágás, élelmiszeripari kiállítás, kirakodóvásár és bíróválasztás is helyet kapott. Az Elektroház felajánlott egy 500 m²-es sátrat, a Gyulai Húskombinát húst biztosított a kolbászkészítő versenyhez. A fesztivál emblémáját Lonovics László festőművész készítette.

Az első Csabai Kolbászfesztivált 1997. október 24-én Pap János, Békéscsaba polgármestere nyitotta meg a Baross utcai SZTK-pályán. A kolbászgyúró versenyre 55 csapat jelentkezett, az első napon – a várakozásokat felülmúlva – két mázsa sütnivaló kolbász fogyott. A zsűrit Fábry Sándor, Hollósi Frigyes, Kudlik Júlia, Bocsák Ágnes, Molnár Mihály, Szakálos Elekné, Zám András, dr. Tadanaj János és a bíróválasztás győztese, Halász Sándor alkotta. A „Kiváló Disznósgazda” díját Brhlik András sertéstenyésztő kapta. A kolbászkészítő verseny fődíját Fülöp Zoltán csapata érdemelte ki, a szárazkolbász kategóriában Petényi György végzett az első helyen. A kolbászgyúráson Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is részt vett. A fellépők között volt többek között Maksa Zoltán humorista, ifj. Sánta Ferenc és zenekara, Bordás György operaénekes, Simó Katalin nótaénekes és a szlovákiai Bukovina Táncegyüttes. Az első fesztivál sikerét követően, még ugyanebben az évben létrejött a Csabai Kolbászklub Egyesület.

Kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál

A kolbászfesztivált 1999-től a Városi Sportcsarnokban és környékén rendezték. Ebben az évben lett Szabó Ila a fesztivál hivatalos műsorvezetője. 2000-ben a savanyúságverseny mellett szakászverseny színesítette a programot. 2003-ban Balogh Gyula zeneszerző megírta a Csabai kolbászdalt. 2005-ben, a kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválra Erdély mellett Szlovákiában, Felvidékről, az Egyesült Államokból és Mexikóból is érkeztek versenyzők. A csabai fesztivált 2009-ben a Magyar Fesztiválregisztrációs és Minősítési Program kiváló minősítéssel értékelte. A gasztronómiai fesztivál részévé vált a paprikakészítés, a kismesterségek bemutatása, a hurka- és cigánkakészítés, a borkóstolás, valamint a pálinkakészítés.

Európa egyik legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja

2010-ben Hégely Sándor és Hégelyné Győrfi Ilona megvásárolta a fesztiválszervezésért felelős Csabai Rendezvényszervezés Kft.-t. A tizennegyedik kolbászfesztivál alapterületét megnövelték, a helyszínt kiterjesztették a sportcsarnok melletti úttestre. Kibővítették a versenyszámokat, bemutatókat, a koncerteknek egy-egy 2000 m²-es sátor adott otthont. 2011-ben meghirdették a töltöttkáposzta-versenyt, Krajcsó Pál (1923–2007) hentesmester tiszteletére emlékversenyt szerveztek. 2014-ben a különféle kolbászkészítő és főzőszámnak, valamint a több mint 1000 résztvevő csapatnak köszönhetően a Csabai Kolbászfesztivál Európa egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált. 2015-ben – immár négy színpadon – a hazaiak mellett külföldi zenekarok is felléptek. 2017-ben a Mokry Sámuel és Munkácsy Mihály nevét viselő 4000 m²-es sátrakban egy-egy nagyszínpadot alakítottak ki a koncertek és kulturális programok számára. A rendezvény 2018-ban a Guardian című brit napilap összeállításában Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között kapott helyet. 2019-ben különválasztották az ifjúsági kolbászgyúrást: csütörtökön az óvodások és általános iskolások, pénteken a középiskolások és egyetemisták versenyére kerül sor. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a szárazkolbászverseny kivételével valamennyi program elmaradt. A fesztivál 2021-ben új helyszínre, a CsabaParkba költözött, ebben az évben a korlátozások mellett, gyúróverseny nélkül zajlott a rendezvény.

Lásd még

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök