Csabai Kolbászklub Egyesület

A BékésWiki wikiből

„… akik tenni akarnak a csabaiságért…”
Logo.png


Tartalomjegyzék

Történet

Közös éneklés

1997 októberében került megrendezésre az első Kolbászfesztivál Békéscsabán. A fesztivál szervezőinek – Dr. Ambrus Zoltán és neje, valamint István Anna, a Szlovák Kultúra Házának igazgatónője – felhívására jött létre a Csabai Kolbászklub, mely később a Csabai Kolbászklub Egyesület nevet felvéve közhasznú szervezetté alakult.

A klub céljai, feladatai

Uhrin Zoltán, a klub vezetője szerint: „Feladatunk a szűkebb hazánk érdekében a Csabai kolbász népszerűsítése. Nincsenek nagy hegyek, tavak, tájegységek, amik vonzóak lehetnek. Nekünk mást kell meglovagolni, ez a cél, ehhez értünk, apáink, nagyapáink megszerettették velünk az értéket. Az 1700-as években idetelepített őseink hozták magukkal. Gazdálkodtak, megtermelték a kukoricát, feletették a jószággal, a disznó volt az alapvető élelmiszer. Csak úgy tudtak fizikai munkát végezni, ha megvolt a megfelelő élelmiszer. Ezért volt a fontos a disznó, a szalonna, de fel kellett használni a húst is. Mivel nem tudták egyszerre megenni, tartósítani kellett, nem volt hűtőszekrény. A tartósítást úgy oldották meg, hogy megfűszerezték a húst, bélbe töltötték, felfüstölték. Rájöttek, hogy ez milyen finom. Régebben a vékonykolbászt megsülve, zsírba rakva tárolták. A csabaiak még sokan most is ezt csinálják. A csabai abban különbözik leginkább a többitől, hogy 4 alapfűszere van: paprika, só, köménymag, fokhagyma. Borsot egyáltalán nem tesznek bele, mert annak idején az nagyon drága fűszer volt. A paprika meg megtermett itt a tájékon. Nemes az édes paprika, a nemtelen az erős. … El kell fogadni a másféle kolbászt is, de a miénk a legjobb, erre büszkék vagyunk. Mások máshogy szeretik, de nagyon jó híre van a mi kolbászunknak mindenhol: Ausztriában, Erdélyben, Szlovákiában. A klub tervei között szerepel az ifjúsági csoport megalakítása. Sajnos, korosodik a társaság, az eltávozottak emlékeit nagy szeretettel őrizzük.”

Alapító tagok

A klub 58 fővel alakult, jelenleg mintegy 330 tagja van.
Farsangolás
Nemcsak Békés megyében és Magyarországon, hanem a határon kívüli is élnek klubtagok. A legaktívabbak: Uhrin Zoltán, Bondár Árpád, Laurinyecz András, Huszár Endre, Halász Sándor, Kovács István, Petényi György, Uhrin Sándor, Viczián János, Szabó Tamás.

Kapcsolódó rendezvények

Nemzetközi kapcsolatok

Hivatalos adatok

Székhely: H-5600 Békéscsaba, Kossuth tér 10.

Iroda: H-5600 Békéscsaba, Szent István tér 9.

Levélcím: H-5600 Békéscsaba, Diófás utca 2.

E-mail: csabaikolbaszklub@t-online.hu

Tel.,fax: +36-66/456-641

Üzenetrögzítő: +36-66/445-002

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök