Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő
A felújított fürdő repülőgépről

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsabán a városközpont közelében, az Árpád sor és az Élővíz-csatorna között helyezkedik el, az Árpád sor 3. szám alatt.

Tartalomjegyzék

Békéscsaba első fürdői

1861–1888 között Békéscsabán a Széchenyi ligetben Berger Izsák regálebérlő gőz- és kádfürdőt is üzemeltetett. Az 1890-es évek elején Francsek István postamester Kiss Ernő és a Teleki utcán sarki házában nyitott artézi gőz- és kádfürdőt. Békés megye első artézi fürdője 1917-ig működött.

Az Árpád fürdő története

Fábry Károly javaslatára megalakult a Békéscsabai Fürdő Rt. 1922-ben a részvénytársaság az Árpád liget melletti 7200 m2 területen strandfürdőt építtetett. Nevét a szomszédságában lévő, 1912-ben telepített ligetről kapta. A terveket Illés Dávid mérnök készítette. A 25 méter széles és 60 méter hosszú vasbeton úszómedence mellett játszóteret, parkot és vendéglőt is létesítettek. A szabadfürdő 1922. augusztus 1-én nyílt meg.

A strandfürdő mellé Hegedűs Ármin és Böhm Henrik építészek irányításával gőzfürdőt építtettek. Az épület megépítésében részt vett Stern Imre építész, Wild Pál művezető mérnök, Illés Dávid építési ellenőr, Hankó Mihály építésvezető főpallér, Filippinyi Sámuel és Kapitány József szobrászművészek, a Globus műkőgyár, Havran műasztalos, Kocziha Mihály kárpitosmester, a Hirsch Testvérek villanyszerelő vállalat, Péli Mihály üveges, Kácser János szobafestő, Schönfeld Miksa bádogos.

Az Árpád gőz- és kádfürdő ünnepélyes megnyitójára 1927. november 14-én került sor. Hegedűs Ármin az avató beszédét követően átadta az intézmény kulcsait dr. Berthóty István polgármesternek. Három medence, büfé, masszőr, iszapfürdő, lég- és gőzkamra várta a látogatókat. Az emeleten kapott helyet a vízgyógyintézet, az orvosi rendelőszoba és a laboratórium.

1959-ben hévízkutat tártak fel és vezettek a fürdőbe. 1963 júniusában kétezer férőhelyes lelátóval és öltözővel bővült a létesítmény, továbbá folyosót alakítottak ki az öltözők és a medencék között. A beruházás alkalmával alakították ki a központi fűtést. 1964-ben egy új 50 méteres úszómedencét építettek. A későbbiekben kialakított Graboplast sátornak köszönhetően télen is igénybe vehetővé vált az uszoda.

2003. május 15-én ünnepélyes keretek között adták át a Széchenyi Terv Turizmus Fejlesztési Programjának köszönhetően átalakított fürdő- és uszodakomplexumot. Felújították a lelátót, a medencéket, a szaunákat, a gőzfürdőt és az öltözőket is. A beruházások után az Árpád fürdő a 21. századi elvárásoknak, továbbá a természet- és környezetvédelmi, valamint a közegészségügyi előírásoknak is megfelelő létesítménnyé vált.

A fürdőt 2006-ban gyógyfürdővé, vizét pedig gyógyvízzé nyilvánították. Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő 2009-ben önkormányzati tulajdonba került, az üzemeltetéséért a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. felel. A fürdőben 2013-tól termálenergia rendszer működik. 2020-ban befejeződött az 1927-ben átadott, helyi védelem alatt álló Jázmin Egészségcentrum épületének energetikai korszerűsítése.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök