Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A kórház főbejárata

A dr. Réthy Pál nevét viselő békéscsabai kórház a Gyulai út, a Dedinszky Gyula utca, a Kórház utca és az István malom közötti területen található. Az egészségügyi intézmény hivatalos elnevezése: Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház (címe: Békéscsaba, Gyulai út 18.).

Tartalomjegyzék

Története

Az 1881-ben épült kórházépület
A békéscsabai városi közkórház (1930 körül)
A Gyulai úti kórházépület

Alapítás

A csabai kórház megalapítása Réthy Pál nevéhez köthető, aki a Szegényeket ápoló és kórintézet felállításáról Békés-Csabán című munkájában megtervezte a kórház működését. Az intézmény felállítása érdekében gyűjtés indult. A kórház az Élővíz-csatornán túl, a koleratemető helyén, egy egykori szőlőskerti csőszházban kezdte meg működését. Az első beteget 1864. június 9-én vették fel a 25 éves Maxin Mária személyében.

Réthy – a szegények és koldusok ellátására – szegényház felépítését kezdeményezte, mely a veje, Sztraka Ernő községi mérnök tervei szerint épült fel 1869-ben. A „szegények gyámoldájában” elszegényedett, munkaképtelen csabai lakosokat, szegény árvákat láttak el.

A régi kórházépület rossz állapota miatt 1881-ben új épület létesült, a terveket Sztraka Ernő készítette. A 30-40 beteg fogadására alkalmas kórház fő- és melléképületben állt, homlokzata a Széchenyi liget felé nézett. A főépületben összesen nyolc kórtermet, irodákat, fürdőszobát, konyhát, kamrát és pincét alakítottak ki, a melléképületben két elkülönítő szoba, valamint boncterem és hullakamra kapott helyet. A kórházi ellátást a szegények számára ingyenesen biztosították. Az első orvosok dr. Réthy Pál, dr. Bende Albert városi tiszti, valamint dr. Reisz Miksa tiszteletbeli városi orvos volt. A régi szegényházat lebontották, az 1881-ben épített kórházépületet többször átalakították, napjainkban is kórházi célt szolgál.

Új épületek

A kórház az alapításától kezdve magánintézményként működött. 1899-ben Békés megye főispánja nyilvános kórháznak minősítette, elindult az intézmény fejlesztése és bővítése.

1905-ben Ádám Gusztáv községi mérnök tervei alapján elkészült az első emeletes kórházi pavilon, melyben a belgyógyászat, a sebészet és a szülészet-nőgyógyászat kapott helyet. A 80 ágyas, központi gőzfűtéssel és vízvezetékkel felszerelt kórházépület kivitelezését Wagner József műépítész végezte. A kórházi telken 1907-ben új, 50 férőhelyes szegényház létesült, melynek terveit Ádám Gusztáv készítette. Az épületet később emeletráépítéssel bővítették, majd a központi laboratóriumot és a megyei közegészségügyi és járványügyi állomást helyezték el benne. 1910-ben Ádám Gusztáv tervei szerint megépült a fertőző betegek pavilonja.

Az első világháború alatt a kórház hadi célokat szolgált, a felszerelésekben komoly kár keletkezett. 1935-ben új, 100 ágyas sebészeti pavilonnal bővült a kórház, melynek tervezésével Gerlóczy Gedeon budapesti építészmérnököt bízták meg. A békéscsabait az ország legkorszerűbb sebészeti osztályai között tartották számon. Az 1930-as években dr. Feldmann Ignác (1865–1944) nyugalmazott gyulai főorvos felajánlotta szolgálatát a kórháznak a laboratóriumával (Bogár-ház) együtt. A fertőzőbeteg-ellátás embertelen körülményei miatt dr. Becsey Oszkár főorvos 1940-ben 10.000 pengőt ajánlott fel a meglévő fertőzőpavilon bővítésére. A fertőzőosztályt végül 1942-ben emeletráépítéssel bővítették.

A második világháború előtt a csabai kórház 309 kórházi ággyal és négy osztállyal (belgyógyászati, fertőző, sebészeti, szülészet-nőgyógyászati) működött, az éves betegszám meghaladta a 4000 főt.

Helyreállítások, bővítések

A szovjet megszállást követően a kórház a hadsereg birtokába került. Szükségkórház a Lepény Pál utcai iskolában, később az Árpád sori MÁV kollégiumban működött. A szovjet parancsokság 1945 novemberében visszaadta a kórházat. Az intézményt a felszerelések és az orvosok tekintetében is nagy veszteségek érték. A sebészeti épületben helyezték el a belgyógyászati, a sebészeti, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályokat. 1946-tól elindult a helyreállítás, a felszerelések pótlása és az intézmény szakosodása (fül-orr-gége, gyermek-, röntgen, szemészeti, sebészeti osztály). Az éves betegforgalom 1950-től elérte a 10.000 főt. 1954-ben megszervezték a megyei vérkonzerváló állomást. 1976-tól Békéscsabai Városi Tanács Egyesített Egészségügyi Intézménye néven működött.

1981-ben befejeződött a kórházbővítés első üteme: a kórház egy 310 ágyas pavilonnal és ellátó egységekkel (élelmezés, gyógyszertár, proszektúra, hőellátó üzem) bővült. 1995-re elkészült a második ütem, mely keretében egy 264 ágyas hotelszárny és központi diagnosztikai létesítmények épültek a beépített Hámán Kató u. – Kórház u. – Peter Jilemniczky u. – Gyulai út közötti lakóterület helyén. A kivitelezésekkel közel 1000 ágyassá vált a békéscsabai kórház, mely 1989-ben felvette az alapító igazgató Réthy Pál nevét.

2014-ben a kórház új épületszárnnyal bővült. 2016-ban összevonták a gyulai Pándy Kálmán és a békéscsabai Réthy Pál Kórházat, s létrejött az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Békés Megyei Központi Kórház.

Képgaléria

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök