A Holokauszt gyermekáldozatainak emléktáblája (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A holokauszt gyermekáldozatainak emléktáblája
Neumann Gábor, a holokauszt áldozatainak arca

A holokauszt gyermekáldozatainak emléktábláját a Békés megyei és a békéscsabai áldozatok deportálásának 75. évfordulóján avatták fel Békéscsabán.

Tartalomjegyzék

Az emléktábla

Helye: Békéscsaba, Szent István tér 9. szám alatti ház falán

Anyaga:

Mérete: ?x?

Átadás dátuma: 2019. június 30.

Szövege: Ebben a házban lakott családjával Neumann Gábor Mihály (Békéscsaba, 1940. február 10.‒Auschwitz, 1944. június 29.) aki a holokauszt gyerekmártírjainak jelképe, egyik legismertebb arca a világban.

Gábor, Marianne (Békéscsaba és Auschwitz között, 1944. június 26‒29.), az édesanyjuk, nagymamájuk, valamint az összes gyermekáldozat emlékére állította testvérük Naményi Péter a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Békéscsabai Zsidó Hitközséggel 2019-ben, a békéscsabai deportálások 75. évfordulóján.

Felavatása

A megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány szervezte.

Naményi Péter, Neumann Gábor testvére a család történetét ismertette, Nagy Ákos, a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöki kabinetjének vezetője elmondta, hogy egy SZTK rendelőben találkozott a holokauszt gyermekáldozatainak arcává váló Neumann Gábor fényképével. A Neumann-család egykori házán elhelyezett emléktáblát Horváth Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja, Szarvas Péter polgármester, Naményi Péter, valamint Nagy Ákos leplezte le.

A vasárnap délután a Széchenyi ligeti zsinagógában előadásokkal folytatódott.

Lásd még

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök