Vasútállomás (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2021. április 1., 11:31-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
A békéscsabai vasútállomás 1933-ban átadott neobarokk épületének indulási csarnoka
A békéscsabai vasútállomás az Andrássy út végén, a történelmi Csaba és Jamina városrészek között található. A városból és a környező településekről könnyen megközelíthető közúton. Az autóbusz pályaudvar a vasútállomás mellett található.

Tartalomjegyzék

Története

A Tiszavidéki Vasút épülete

A Tiszavidék Vasút felvételi épülete

Békéscsaba első vasútvonalát a Tiszavidéki Vasút építette. A teljes Szajol–Arad közötti vonalat 1858. október 25-én adták át a forgalomnak. A vonal kiszolgálására Békéscsabán a Tiszavidéki Vasút típusterveitől eltérő, de azokhoz illeszkedő, romantikus stílusjegyekkel díszített vasútállomás épült. Az épületet a Karcag és Forró-Encs állomásokon típusterv szerint készült emeletes, rizalitos, oromzatos felvételi épületek hosszú oldalszárnyakkal bővített terveinek felhasználásával építették. A földszinten az utasforgalom és a vasúti szolgálat részére alakítottak ki helységeket, míg az emeleten a szolgálati lakások kaptak helyet. A Tiszavidéki Vasút az épület alaprajzát úgy alakította ki, hogy az utasok az utcáról a pénztárak érintésével a legrövidebb úton juthassanak a vágányokhoz. Az épület 1880-ban a Tiszavidéki Vasút államosítása után a MÁV kezelésébe került. Utasforgalmi szerepe az 1933-ban elkészült új épület építését követően megszűnt, de vasútüzemi funkciója jelenleg is él.

A Magyar Államvasutak épülete

A MÁV felvételi épülete

Az első világháborút követő ínséges időkben az olcsón kivitelezhető, modern, racionalista és puritán épületek térhódítása volt jellemző. Ez azonban sokak ellenérzését váltotta ki, ezért neoreneszánsz, neobarokk stílusú épületek készültek. Historizáló, neobarokk stílusban épült a Goszleth Béla által tervezett új vasútállomás is. Az épület központi része a timpanonos homlokzatú, kupolás tornyok által határolt indulási csarnok. A csarnok előtt dupla oszlopsor található, belső tere dongaboltozatos, hevederívekkel tagolt. A központi részhez két oldalszárny kapcsolódik. Az oldalpavilonok eredetileg manzárdtetőt kaptak. Az épület bal oldali oldalszárnyában található az érkezési váró, ami előtt az 1944-es bombázásokban elpusztult szimpla oszlopsor állt. Ezt 2015-ben helyreállították.

Az épületek Békéscsaba bombázása után

Békéscsaba vasútállomása 1944. szeptember 21-én szenvedte el a legsúlyosabb szövetséges bombázást. Az állomás régi és új felvételi épülete nem pusztult el, de súlyosan sérült. Az végleges helyreállítás, és a későbbi átépítések során a Tiszavidéki Vasút épületét közbetoldásokkal összeépítették a posta és a MÁV épületeivel, díszeitől megfosztották, tetejét pedig lapos tetővel fedték be. A MÁV épülete elvesztette az érkezési váró oszlopsorát, az oldalpavilonok manzárdteteje helyére pedig szintén lapos tető került. A timpanon közepén elhelyezett kiscímerről lekerült a korona.

Átépítés

A TVV és a MÁV épület az átépítés látványtervén

A vasútállomás átépítése 2014-ben megkezdődött. A műemlékké nyilvánított épületegyüttest 2015-ig az eredeti terveknek megfelelően felújították. Ismét különválasztották a Tiszavidéki Vasút és MÁV épületeket, a MÁV épületen újjáépítették oldalpavilonjainak manzárdtetejét, az érkezési váró előtti oszlopsorát. A TVV épület visszakapta díszeit, a kontyolt nyeregtetejét és a rizalitok fölötti oromzatokat. A környék közúti közlekedése a Franklin utcán aluljáró épült, a teljesen újjáépített Orosházi úti felüljáró és az állomás mellé tervezett P+R, K+R és B+R parkolók által vált könnyebbé. Az állomás és a peronok megközelíthetősége módosult. Az autóbusz pályaudvar aluljárójával egybenyitva új aluljárón át közelíthető majd meg az indulási csarnok és a peronok, valamint liftek állnak az utazóközönség szolgálatára. A kellemes környezetet térburkolás, parkosítás és szökőkút telepítés segítségével igyekeztek biztosítani a tervezők.

További épületek, építmények

A vasútállomáson elhelyezett emléktáblák

Képgaléria

Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök