Békéscsaba bombázása-emléktábla (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

Bombazasi emlektabla.jpg

2017. szeptember 21-én, Békéscsaba bombázásának 73. évfordulóján avatták fel a bombatámadás áldozataira emlékező táblát. A tábla az állomás két épülete közötti sikátorban található.

Az emléktábla

Helye: a Vasútállomás főépületének bal oldala

Anyaga: fekete márvány, fehér betűkkel

Mérete:

Átadás dátuma: 2017. szeptember 21.

Szövege: A Békéscsaba városát 1944. szeptember 21-én ért angolszász bombázás során elhunyt, közel száz áldozat, az oktalan pusztítás tanulságos emlékére állította Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. 2017

Felavatása

A tábla felavatására 10 órakor került sor, ahol Vasvári Mihály szemtanú visszaemlékezései után Botyánszki János, a Magyar Államvasutak Zrt. békéscsabai forgalmi csomóponti főnökségvezetője és Szarvas Péter polgármester beszédét hallhatták a megjelentek. Az szövetségesek bombázása során 79 személy kapott halálos sebet, elpusztult a Kakas szálló, a vasúti bérpalota, valamint több más épület, a Vasútállomás pedig súlyosan megsérült. Utóbbi teljes helyreállítása csak 2015-ben készült el. Vasvári Mihály szemtanú, aki a szomszédos bérpalotában lakott elmondta, hogy 10–11 óra körül hallották meg a szirénákat. Édesanyjuk egy lisztesládába menekítette őt és testvérét, ott vészelték át a szörnyű dübörgést és pusztítást. Azt mondta, soha nem fogja elfelejteni a meredeken ereszkedő repülők hangját.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök