Sas József (1939–2021)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2021. március 29., 10:42-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

színész, író, rendező

Tartalomjegyzék

Élete

Sas József (1973)
Sas József aláírása

Polacsek (Pollatschek) József néven született 1939. január 3-án (édesanyja szerint január 2-án éjjel) Békéscsabán. Édesapja Sas Imre (eredeti neve: Pollacsek Izidor) a Károlyi–Vértes–Radó utazótársulat színésze volt, a holokauszt áldozata lett; édesanyja Russz Klára. Születésekor édesapja a békéscsabai színházban játszott. A család 1939 júliusig Békéscsabán a Lepény Pál utca 6. szám alatt lakott. Testvére, Imre már Losoncon született.

Budapesten a Telepi utcai általános iskolába járt. A középiskola elvégzése után beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol tanársegéd is volt. 1957-ben színész-rendezőként végzett. Itt tanult többek között Hofi Géza, Koncz Gábor, Madaras József, Mécs Károly, Szuhay Balázs és Sztankay István is. Nevét 1958-ban édesapjához hasonlóan Sasra változtatta.

1977-ben megházasodott, Komjáti Zsuzsanna népművelőt vette feleségül. Gyermekei: Tamás és Ágnes. Budapesten (Hidegkúton) szomszédja volt a szintén békéscsabai kötődésű Schéner Mihály.

2019-ben agyvérzést kapott, a színpadra már nem tudod visszatérni. Sas József 2021. január 17-én hunyt el. 2021. január 22-én Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték végző nyugalomra.

Munkássága

Pályája kezdetén vidéki színházakban játszott. 1957-ben segédszínészként a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Első szöveges szerepét Gárdonyi Géza Ida című regényében kapta.

Szilágyi Albert rendező Békéscsabára hívta az 195859-es évadra, mint teljes jogú színművészt. A Békés Megyei Jókai Színházban a kisebb szerepek mellett főszerepeket is játszott. Szerepelt a Ketten a veremben, a Rómeó és Júlia, a Szabad szél, a Viktória és a Volpone című darabokban. 1958 októberében KISZ-szervezet alakult a Jókai Színházban, mely titkárának Sas Józsefet választották meg. Közreműködött a Békés Megyei Népújság Irodalmi Körének előadásain is. Egerváry Klára színésznővel a helyi Kishajó nevű bárba jártak énekelni. Sas kollégája, Váradi Szabolcs Körös-parti házában lakott. Elmondása szerint Békéscsabán tanult meg főzni.

195960-ban a pécsi színháznál dolgozott, majd behívták katonának. 1960-tól 1966-ig a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja volt. 1966-ban Kecskemétre hívták, ahol a város táncoskomikusává vált. Rövid ideig – főként félállásban – a szegedi színházban is játszott.

1973-ban a budapesti Mikroszkóp Színpad színésze, később rendezője lett. 1985 és 1993, majd 1998 és 2009 között a társulat igazgatói posztját töltötte be. Sas József a hazai kabaré egyik meghatározó személyisége – előadója, rendezője és szerzője – volt. A társulattal több magyar, illetve magyarlakta külföldi településen is fellépett. Békéscsabán és Békés megyei településeken is szerepelt. Számos rádió- és tévékabaréban részt vett, több lemeze is megjelent. Kabaréműsora több alkalommal televíziós nézettségi versenyt nyert.

2012-ben megszűnt a Mikroszkóp Színpad, színésztársaival a Fészek Klubban léptek fel. 2018-ban egészségügyi állapota miatt lemondta szerepléseit.

Díjak, elismerések

Főbb rendezései

Valami változik, Jó párt holtig tanul, Csak semmi politika, Előttünk a vízözön, Kiló a lóláb, Minden nagyon szép, minden nagyon jó, Zsarukabaré, Én vagyok a hunyó, Kiskegyed-kabaré, Nyerünk vagy nyelünk, Vigyázz NATO, jön a magyar!, Hopp, te Zsiga!, Zsebrepacsi, Türelmes zóna, Leggyengébb láncszemek, A tenor háza, Széllel szembe…, Csak semmi duma!, Az élet lapos oldala, Le vagytok szavazva!, Közkívánatomra!

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök