Csabai kolbász

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2019. december 6., 16:45-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Csabai kolbasz 1.JPG

Békéscsaba egyik leghíresebb terméke és hungarikuma a kolbász, amelyhez népi szokások kapcsolódnak.

Csabai kolbásznak elsősorban a vastag szárazkolbász tekinthető. Egyediségét a karakteressége adja. Földrajzi oltalom alatt áll, „Békéscsaba 40 kilométeres körzetében nevelt sertés húsából és szalonnájából készülhet Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül.”

Az eredeti Csabai kolbász sertéshúsból készül, sertésbélbe töltik, erős és édes-nemes paprikával, köménymaggal, fokhagymával, valamint sóval fűszerezik. Füstölésének köszönhetően pedig zamatos és elálló csemege. Fontos kritériuma, hogy borssal nem ízesítik.

Tartalomjegyzék

Története

Az 1700-as évek elején a Felvidékről Békéscsabára költöző telepesek jellemzően szarvasmarha- és juhtenyésztők voltak. Haan Lajos 1845–1866 között írt monográfiájában még nem említi meg a kolbászkészítést. A 18–19. században a békéscsabai adottságok kedveztek a külterjes gazdálkodásnak. Később a sertéstartás és a sertéshús-feldolgozás is meghatározóvá vált. A 20. század első felében megjelent irodalmakban (Békéscsaba : történelmi és kulturális monográfia. főszerk: Korniss Géza. Békéscsaba : Körösvidék ny., 1930; Békés vármegye. szerk.: Márkus György. Budapest : Békésvármegye Monogr. Szerk., 1936) már szerepel a Csabai kolbász.

A békéscsabai szlovákság olyan különleges módon készített kolbászt, ami eltért a többitől. A századfordulón még csak a békéscsabaiak ismerték a disznótorban készült terméket. Az első világháború után megye-, majd országszerte is ismertté vált. Virágkora a két világháború között volt. 1935-től lehet márkázott, védjeggyel ellátott árut vásárolni. 1937-ben már hamisítványok is forgalomban voltak. A Csabai kolbászt 2013-ban hungarikummá nyilvánították. Napjainkban Európa- és világszerte (Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália) híres.

Kolbászkészítés

A húst késekkel, bárdokkal aprították fel. Ehhez ma már darálót használnak. A disznótoros asztalra terített húsra rászórják a fűszereket, majd alaposan összegyúrják. Ezután kézi- vagy gépi töltővel tisztára mosott bélbe töltik. A Csabai vastagkolbászt a sertés vég- és vastagbelébe töltik, amely rugalmasságának köszönhetően nem válik el a tölteléktől és nem is szárad ki. A vékonykolbászt a sertés saját belébe töltik. A vastagkolbászt korábban csak a vastag- és a végbélbe töltötték, így azonban mindössze pár szál készülhetett. A megnövekedett igények miatt száraz marhabelet (selyembelet) is használnak. Végül következik a füstölés, ami tartósságot biztosít, valamint kellemes füstös ízt ad.

Emlékezete

Egy recept a sok közül

(10 kg kolbász készítéséhez)

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök