Békéscsaba címere

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2023. április 19., 17:20-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Békéscsaba címere

Békéscsaba jelenlegi címere megegyezik az 1918-ban rendezett tanácsú városi rangot kapott település első címerével.

Tartalomjegyzék

A címer leírása

„Világosbarna, domború, keretes ovál pajzsot a pajzsderékon fehér (ezüst) hullámos pólya osztja két szimmetrikus mezőre. A pajzsfő felé eső mező égszínkék, a hullámos pólyán ágaskodó kétfarkú sárgásbarna oroszlán, jobb mancsában három búzakalásszal látható. A pajzstalpban a pajzslap felé fokozatosan sötétedő tónusú zöldszínű, benne a pajzstalp felé fokozatosan sötétedő égszínkékben árnyékolt hal látható. A címerpajzs fölött pántos sisak (a sisak színe acélkék, a belseje mélybarna, a pántok világosbarnák). A nyakrészen kötélfonatú aranyláncon bíbor ékköves medál. A sisak felett ötlombú (levelű) sisakkorona fehér és égszínkék gyöngyökkel díszítve. A sisakdísz a sisakkoronából kiemelkedő barna szőlőkaróra felkötözött három szőlőfürttel terhelt leveles szőlővessző. Az akantuszlevelet ábrázoló sisaktakaró baloldalt égszínkékből világosszürkébe átmenő tónusú, jobboldalt bíborból világosbarnába. A pajzstartóként a pajzs mellett jobbról balra elhelyezett zöld pálmaág szerepel, amelyet bíborszínű, csokorra kötött széles szalag fog össze.”

Története

Az újratelepült Csaba 1720-ban községi minősítésében hivatalosan is Békés vármegye részévé vált, valamint pecsétet kapott. A félkoszorúval határolt ovál címerpajzsban egy ágaskodó, első lábaival három szál búzakalászt tartó oroszlánt, alatta egy tóban lévő halat ábrázoltak. A pajzson leeresztett rostélyú sisak és szőlőtő kapott helyet. A kétfarkú oroszlán Löwenburg János Jakab, Békés vármegye főispánjának a címeralakja volt.

1918-ban Békéscsaba rendezett tanácsú város lett. A címerhasználatot a szervezési szabályrendelet határozta meg. Az oválpajzsra a pecséthez hasonlóan búzakalászt tartó oroszlán és egy körbekerített hal került. A pajzson sisak, korona, sisakdísz, szőlőtő és címertakaró kapott helyett. A címer alsó részére bíborszínű szalaggal átkötött pálmaágakat helyeztek el. 1929-ben el akarták távolítani a címerben szereplő oroszlán egyik farkát, mivel a kétfarkú címerállat a csehekéhez hasonlít. A városi címer végül változatlan maradt.

Békéscsaba újjátelepítésének 250. évfordulója alkalmából, 1968-ban új címer készült. A korábbi jelképet 1945 óta nem használták. A címerpajzs arany szegélyt kapott, megjelentek a város színei (fehér és kék). Az oroszlán a búzakalászt és kalapácsot tartott a mellső lábaival. A pajzson egy gyárépületet és a kalapács szimbolizálta a fejlődő ipart. A korábbi címerből megmaradt az oroszlán, a szőlőfürt és a hal. Az alsó fehér hullám az Élővíz-csatornára utalt, a címer tetejére egy ötágú vörös csillag került. A város tanácsülése 1968 áprilisában jóváhagyta a település új címerét, melyet Gaburek Károly festőművész tervezett.

1990-ben Mazán Mátyás tanácselnök kezdeményezte, a tanácsrendelet visszaállította a korábbi, historizáló címert. Békéscsaba címerét az olajfestmény alapján Jelinek János grafikus rajzolta újra.

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök