BékésWiki szócikkíró verseny 2013

A BékésWiki wikiből

A verseny célja a BékésWiki elnevezésű Békés megyei online helyismereti enciklopédia bővítésén, szócikkeinek gyarapításán, a jelentkezők megszerzett ismereteinek megosztásán és szellemi megmérettetésén túl a lakosság, az internethasználók figyelmének felkeltése Békés megye és településeinek helytörténete, helyismerete, valamint a közösségi alkotómunka iránt.

A szócikkíró versenyre egyéni és csapat kategóriában 2013. március 11-ig lehet nevezni. (A nevezési határidőt meghosszabbítottuk!)

A versennyel, a versenykiírással kapcsolatban a változtatás jogát fenntartjuk!

Alsó korhatár 12 év. Felső korhatár nincs. A csapatversenyre 3 fős csapatok nevezhettek.

Tartalomjegyzék

Felhívás

Kategóriák

Szabályok

A BékésWiki mint online helyismereti enciklopédia kizárólag Békés megyei vonatkozású helyismereti szócikkeket tartalmazhat.

A szócikkeknek kétségbevonhatatlanul megbízható forrásokon kell alapulniuk. A plágium elkerülése érdekében az idézés és a forrásmegjelölés szabályait szigorúan be kell tartani.

A szócikkek célja:


Minden csapatnak, illetve az egyéni kategóriában a benevezett személynek két szócikket kell megszerkesztenie. Az egyik szócikkcímet sorsolás útján kapják meg a csapatok vagy egyének. A szabadon választott szócikkcím elfogadásának az alábbi feltételei vannak:


Szócikkszerkesztés

A szócikkek témáinak feldolgozásához szükséges források a megye könyvtáraiban, levéltáraiban, múzeumaiban érhetők el.

A Békés Megyei Elektronikus Könyvtárban, illetve az EuropeanaLocal projekt adatbázisában található képek bármelyike - a forrás pontos megjelölése mellett - beilleszthető a szócikkekbe.

A szócikkek szerkesztésénél a Wikipédia irányelveit kell követni, amelyek öt pilléren nyugszanak.

A Wikipédia tömör, a szerkesztés során is jól használható ismertetője szabadon letölthető és nyomtatható.

A szócikkek fejezeteinek, alfejezeteinek a tartalomhoz kell illeszkedniük. (Lásd a Wikipédia hasonló témájú szócikkeit.)

A csapatok tagjai a vetélkedő ideje alatt csak a saját szócikkeiket szerkeszthetik. Másik csapat szócikkének szerkesztése a szabályt szegő csapat kizárását vonja maga után. A rendszer a szócikkek valamennyi módosítását naplózza.

A szócikkszerkesztési-ismeretek elsajátítását a Wikipédia ide vonatkozó szócikkein túl oktató videók segítik. A sikeres részvétel érdekében ezek elolvasása és megtekintése valamennyi résztvevő számára ajánlott.

A csapatoknak a közös kutatómunka koordinálásában, szervezésében, jegyzetelésében az olyan egyszerű projektkezelők, mint például a "Dolgom van" használata jelentős segítséget nyújthat. Az egyes csapattagok nagy fizikai távolsága esetén, az ehhez hasonló eszköz használata szinte nélkülözhetetlen. A projektkezelő az egyéni kategóriában indulók számára is hasznos segédeszköz. A "dolgomvan" projektkezelő használati útmutatója ezen a linken érhető el.

A regisztrált résztvevők a szerkesztéssel kapcsolatos kérdéseiket a BékésWiki levelezőlistáján, illetve az üzenetküldő űrlapon tehetik fel.

Minden szócikknek tartalmaznia kell az alábbi alfejezeteket:

A terjengősség elkerülése érdekében a vetélkedő során elkészített szócikkek maximális karakterszáma (szóközök nélkül) 4500 karakter lehet.

A maximális karakterszámba nem tartoznak bele az alábbi alfejezetek karakterszámai:

Videoklipkészítés

A legjobb videók - a készítők hozzájárulása esetén - bekerülnek a Békés Megyei Elektronikus Könyvtárba.

Elbírálás

A szócikkek elbírálásának szempontjai:

Videoklip elbírálásának szempontjai:

Fontosabb határidők, események

Nevezések

A versenyre nevezők alsó korhatára 12 év. (Aki 2013. március 8-ig betöltötte 12. életévét.)

Felső korhatár nincs.

Kategóriák:

Egy nevezés érkezett utólag. A nevező vállalta, hogy a későbbi kezdés ellenére határidőre elkészül a két szócikkel.

Kapcsolatfelvétel

Lásd még

Külső hivatkozások

Korábbi vetélkedőkről, versenyekről, tapasztalatokról

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök