Magtár (Doboz)

A BékésWiki wikiből

A dobozi magtár 1863-ban épült műemlékjellegű épület. Dobozon a Vésztői út 12. alatt található. Ybl Miklós tervei alapján állították fel az egykori Wenckheim birtok számára. A magtár Ybl egyik legérdekesebb munkája.

Tartalomjegyzék

Az épület

Az Ybl Miklós által tervezett dobozi Magtár
Ez a magtár igazi előfutára a mai architektonikus törekvéseknek. Az épület T-alaprajzú, háromemeletes, zárt tömb, egyszerű bélletes, gótizáló ablakokkal. Könyöklői ferdék, hogy por vagy piszok ne rakódjon rájuk, felettük lépcsős párkánytag helyezkedik el. Az ablakok között alulról felfutó lizénák vannak, a második emelet felett pedig párkány, és a harmadik emelet nyílásai gyöngyként koronázzák az épületet, melyen alacsony nyeregtető található.

A szárító

A tömböt a mellette álló szárítótoronnyal a második emeletig egyetlen köríves nyílás köti össze. Ez fedett aláhajtóként szolgált a szállítókocsik számára, azonban se párkánya, se zárköve nincs a hatalmas ívnek. A szárítótorony földszintjét félköríves ablakok, az emeleti falait pedig vak árkádos, négyszögletes kis szellőzőnyílások tagolják. Ezek csak a szemben álló falakon vannak azonos magasságban. A torony sátorteteje mind a négy oldalon medalionos (érem formájú faldíszítmény), sarkain lépcsősen leereszkedő, párkánnyal ellátott oromfal látható. Az épület első tervén a szárító a magtár mögött állt, nem az oldalán, mint ahogy megvalósult.

Használata

A nagyobbik téglalap alaprajzú rész három szinten volt alkalmas gabonatárolásra, ez funkcionált magtárként. Ehhez az épületszárnyhoz csatlakozik merőlegesen a silórész, amely szintén háromemeletes. A közepén félköríves boltozat található, valamint a jobb oldali részén a szárítósiló helyezkedett el.

Napjainkban

A magtár napjainkra erősen leromlott állapota ellenére is agrártörténeti emléknek számít. Jelenleg magántulajdonban van.

Látnivalók Doboz községben


Forrás


Kapcsolódó irodalom


Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök