Magtár (Doboz)

A BékésWiki wikiből

A dobozi magtár a Vésztői út 12. szám alatt található.

A T alaprajzú gazdasági épületet Wenckheim Rudolf építtette a Wenckheim birtokon. Ybl Miklós 1863. november 15-én látta el kézjegyével a magtár terveit. Az építkezéshez szükséges faanyagot Aradról szállították. A romantikus stílusú magtár Ybl egyik legérdekesebb munkája.

Tartalomjegyzék

Története

Az Ybl Miklós által tervezett dobozi magtár
Kocsibejáró a két épületrész között

Magtár

A dobozi magtár a mai architektonikus törekvések előfutárának tekinthető. A háromemeletes, zárt tömbű épület gótizáló ablakokkal rendelkezik. Könyöklői – hogy por és piszok ne rakódjon rájuk – ferde kialakításúak, felettük lépcsős párkánytag helyezkedik el. Az ablakok között alulról felfutó lizénák vannak, a második emelet felett pedig párkány. A harmadik emelet nyílásai koronázzák meg az alacsony nyeregtetős épületet.

A magtárrész három szinten volt alkalmas gabonatárolásra. Ehhez csatlakozik merőlegesen a szintén háromszintes silórész.

Szárítótorony

A magtárat a mellette lévő szárítótoronnyal a fedett, köríves kocsibejáró köti össze. A szárítótorony földszintjét félköríves ablakok, az emeleti falait pedig vak árkádos, négyszögletes kis szellőzőnyílások tagolják, melyek csak a szemben álló falakon vannak azonos magasságban. A torony sátorteteje mind a négy oldalon medalionos (éremformájú faldíszítmény), sarkain lépcsősen leereszkedő, párkánnyal ellátott oromfal látható.

Az első terveken a szárító a magtár mögött állt, és nem az oldalán, ahogyan felépült.

Napjainkban

A magtár a 20. században a Petőfi Tsz tulajdonában volt. A 2000-es évek elején bútorraktárként funkcionált. 2003-ban a Dobozi Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet árusította az ingatlant. 2005-ben, Doboz első írásos említésének 930. évfordulója alkalmából helytörténeti kiállítás nyílt az épületében.

Az agrártörténeti emléknek számító magtárat több helyen átépítették. A leromlott állapotú, műemlékjellegű épület magántulajdonban van.

Látnivalók Doboz községben

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök