Wenckheim-kastély (Gerla)

A BékésWiki wikiből

A gerlai Wenckheim kastély Gerla központjában a Wenckheim téren (korábbi nevén Marx téren), a buszforduló mögött áll. A gerlai bekötőút, a Csabai út egyenesen a Wenckheim térre, a kastélyhoz vezet.

Tartalomjegyzék

A kastély története

A gerlai Wenckheim kastély főbejárata
A kastély terveit Ybl Miklós készítette 1854-ben gróf Wenckheim Károly felkérésére. Az emeletes rész és az istálló 1860-ban készült el. A 37 szobás "U" alakú épület közepében elhelyezett kastélykápolna építése 1869-ben fejeződött be. Károly halála után a gerlai kastélyt és birtokot Géza, majd annak fia, Jenő örökölte, akit 1944-ben a kastélyparkban temettek el. Földi maradványait 1964-ben exhumálták és a gerlai temetőben, szülei sírjában helyezték örök nyugalomra. A II. világháborút követő államosítás során a kastély állami tulajdonba került. A kastélyban kapott helyet a tsz-iroda, pártiroda, rendőrség és az orvosi rendelő. 1947-től 1980-ig itt működött az általános iskola. A kastélyt 1980-ban életveszélyessé nyilvánították.

A 6,6 ha méretű angolkert 2 ha-ra zsugorodott. A park értékes fáit, a tulipánfákat, a vérbükköket, és a hamisciprusokat kivágták. A kastélyparkot 1989-ben védetté nyilvánították. A park legidősebb, legnagyobb méretű fái országos nyilvántartásba kerültek.

A műemlék jellegű épületet az önkormányzat több ízben eladta. A kastély kápolnájának kezelése a katolikus egyház kezelésébe ment át. Az egyház a tulajdonjogot 2001-ben átengedte a Leonardo CAD Bt-nek, az örökös használati jogának fenntartása mellett. A Szeplőtelen Fogantatás kápolnát a betéti társaság újítatta fel. A kastélyt utoljára 2010-ben értékesítették azzal a feltétellel, hogy a vevőnek 5 éven belül fel kell újítania.

Képgaléria

Lásd még

Forrás

Kapcsolódó irodalom

Térképek, birtokvázlatok

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök