Vitaszek Zoltán (1945‒2017)

A BékésWiki wikiből

újságíró

Tartalomjegyzék

Élete

Sírja a családi sírboltban

Vitaszek Zoltán 1945. április 9-én született Békéscsabán.

Szülővárosában, a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett 1963-ban. Még ebben az évben felvették gyakornoknak a Békés Megyei Népújsághoz. Szakmai tanulmányok után újságíró munkatárs, majd tördelő- és olvasószerkesztő volt. 1980 és 1988 között a Tolna, a Somogy és a Bács-Kiskun megyei napilapoknál dolgozott. Élete végéig igazi újságírónak maradt, hivatásának tekintette a szakmát, az évek során hatalmas ténytudásra tett szert. Nyugdíjas éveit könyvek írásával és zongorázással töltötte.

Vitaszek Zoltán 72 éves korában, 2017. május 24-én hunyt el, sírja a Ligeti temetőben található.

Írói munkássága

Vitaszek Zoltán nevéhez fűződik több, úgynevezett legeket tartalmazó könyv összeállítása. A legelső Békés megyei legek könyve 1993-ban jelent meg, melyet 2006-ban a második kötet követett. A két kötet összesen mintegy ezer szócikket tartalmaz a megye múltjáról, a kultúrától a közéletig, a gazdaságtól a történelemig, a tudománytól a sportig közöl számos érdekességet, rekordot. Vitaszek később minden olyan megyéről ‒ Tolna, Somogy és Bács-Kiskun ‒ is írt hasonló összeállítást, ahol újságíróként dolgozott, valamint a Baranya, Csongrád, Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozó legeket is összeszedte és kiadta.

A Csoda Csabán című kisregényében Vitaszek rejtélyes, Békéscsabán és környékén „történt” esetekről, nulladik típusú találkozásokról, halálközeli élményekről, gondolkodó, értelmes növényekről, a világűrben lévő fekete lyukakról, földönkívüli élményekről ír. A Keresztvíz vagy amit akartak című, riportszerű könyvében rendhagyó módon ír az alkoholizmusról úgy, hogy alulnézetből, a vélt és valós alkoholbetegek szemszögéből számol be erről a szinte az egész társadalmat foglalkoztató betegségről. A cselekmény több városban játszódik, a különféle elvonókúrás kezeléseket is bemutatja. A Nyelvi hibák a Krónikában című könyvében az újságíró szerző szótárszerűen, ábécérendben tár elénk kifogásolt nyelvi jelenségeket szellemes stílusban.

Könyvei

Hagyatéka

Két, 2017-ig készült Vitaszek Zoltán-könyv maradt kiadatlanul: A legelső Hajdú-Bihar megyei legek könyve, valamint a Seti, a német juhászkutya. Ez utóbbiban a 11 éves városi kutyával és gazdájával történt érdekes, kedves és mulatságos vagy éppen szomorú, bosszantó és tanulságos kalandokról számol be a szerző.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök