Vágvölgyi Árpád (1954–2021)

A BékésWiki wikiből

agronómus, sportvezető

Tartalomjegyzék

Élete

Vágvölgyi Árpád
Vágvölgyi Árpád és csapata

Vágvölgyi Árpád 1954-ben született Békéscsabán.

Egyetemistaként ismerkedett meg a kosárlabdázással. Agronómus végzettséget szerzett.

Négy gyermeke született: Éva, Nóra, Ádám és Ákos.

Vágvölgyi Árpád 2021. március 25-én hunyt el. Április 9-én a békéscsabai Vasúti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Munkássága

Tanulmányait követően visszatért Békéscsabára. 20 éven keresztül az Agroker Rt. osztályvezetőjeként, majd üzletág-igazgatójaként dolgozott.

Az 1980-as évek elején Békéscsabának nem volt fiú kosárlabdacsapata. A sportolni vágyók – köztük a korábban Szarvason kosárlabdázó Vágvölgyi – a békéscsabai KISZ-tábor tornatermébe jártak edzésre. 1981-ben egyetemistákból, közép- és főiskolásokból megszervezték a város kosárlabda szakosztályát. A csapat előbb Békéscsabai MÁV, később BÁG SE (Békéscsabai Állami Gazdaság Sportegyesület) néven lépett pályára. Az alapítók egyike Vágvölgyi volt, aki játékosként, valamint mindenesként segítette az 1982-től az NB II-es bajnokságban szereplő együttest.

1994-ben megszűnt a BÁG SE férfi kosárlabdacsapata. Még ebben az évben megalakult a Békéscsabai Kosárlabda Klub, melynek ügyvezetője, valamint – Vida András mellett – edzője Vágvölgyi Árpád lett. Több mint 10 éven át irányította az NB II-es felnőtt együttest, később munkahelyi elfoglaltságai miatt kizárólag ügyvezetőként vállalt szerepet. A 2000-es évektől az utánpótláscsapatot edzette, számos helyi fiatalból – többek között két fiából, Ádámból és Ákosból – nevelt kosárlabdázót. Játékosai közül többen a válogatottban és első osztályú klubokban is pályára léptek. Nevéhez köthetők a békéscsabai kosárlabdacsapat első sikerei, az eredményekkel országos hírnévre tett szert a megyeszékhely. Megszervezte a Békéscsabai Kosárlabda Klub utánpótláscsapatát, a Viharsarki Farkasokat. Kezdeményezte a délkeleti bajnokság kialakítását. Szervezett utánpótlás-nevelésbe kezdett, mely eredményeként 2007-ben 14 csapatban több mint 200 fiatal kosárlabdázott Békéscsabán. Az utánpótláscsapat 2006-ban országos 6. helyen végzett, 2008-ban országos serdülő bajnoki címet, 2010-ben pedig bajnoki ezüstérmet szerzett.

Munkássága elismeréseként 2002-ben megkapta a Békéscsaba kosárlabda sportjáért kitüntetést. 2008-ban, a békéscsabai kosárlabdacsapat másodosztályba jutásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen A békéscsabai kosárlabdasport megteremtésében végzett kimagasló edzői és sportvezetői tevékenységért díjjal tüntették ki. A 2011-es tisztújító ülésen a Békéscsabai Kosárlabda Klub szakmai elnökhelyettesének választották.

Vágvölgyi Árpád a kosárlabdázás békéscsabai úttörője lett, aki a városban kevésbé ismert sportágban ért el sikereket.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök